Sporcuların yaralanma kaygıları ile spora yönelik tutumları arasındaki ilişki
The relationship between athletes' injury anxiety and attitudes towards sports
  1. Tez No: 924865
  2. Yazar: AYŞE DADI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİYE ŞEYMA KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, sporcu, tutum, kaygı, yaralanma, Sports, sportsman, attitude, anxiety, injury
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmanın amacı, sporcuların spor yaralanma kaygılarını ve spora yönelik tutumlarını farklı değişkenler tarafından incelemek ve sporcuların spora yönelik tutum ile yaralanma kaygıları arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırmaya 18 yaş üstü çeşitli federasyonlara bağlı farklı branşlarla ilgilenen toplam 320 sporcu katılım sağlamıştır. Araştırma verilerinin elde edilmesinde Spor Yaralanma Kaygı Ölçeği, Spora Yönelik Tutum Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin normallik varsayımını sağladığı görülmüştür. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, cinsiyet değişkenine göre erkek sporcuların spora yönelik tutumlarının kadın sporcuların spora yönelik tutumlarından daha yüksek olduğu ayrıca erkek sporcuların acı çekme kaygılarının (spor yaralanma kaygısı) kadın sporculardan daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Spor branşı değişkenine göre bireysel spor ve takım sporuyla ilgilenen sporcuların spora yönelik tutumlarının benzer olduğu sonucuna ulaşılırken, takım sporu ile ilgilenen sporcuların ise zayıf algılanma kaygıları ile hayal kırıklığına uğratma kaygılarının (spor yaralanma kaygısı) bireysel sporcularınkinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sporcu tanımı değişkenine göre amatör ve profesyonel sporcuların spora yönelik tutumlarının benzer olduğu ayrıca amatör sporcuların profesyonel sporculara göre yeteneğini kaybetme kaygılarının (spor yaralanma kaygısı) daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yaş değişkenine göre 26-35 yaş ve 36 ve üzeri yaş grubunda bulunan sporcuların spora ilgi duyma tutumlarının 18-25 yaş grubunda bulunan sporcuların spora ilgi duyma tutumlarından daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılırken, farklı yaş grubundaki sporcuların ise spor yaralanma kaygılarının benzer olduğu tespit edilmiştir. Sporculuk süresi değişkenine göre 10 yıl ve üzerinde spor yapan sporcuların spora yönelik tutumlarının 1-3 yıl spor yapan sporculardan daha yüksek olduğu ayrıca spor yaralanma kaygılarının benzer olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Spora yönelik tutum ile spor yaralanma kaygısı arasındaki ilişkiyi belirlemek maksadıyla yapılan analiz sonucunda, sosyal desteği kaybetme ile spora ilgi duyma, sporla yaşama ve spora yönelik tutum arasında negatif yönde düşük düzeyde; yeteneğini kaybetme ile spora ilgi duyma, sporla yaşama ve spora yönelik tutum negatif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the sports injury anxiety and attitudes towards sports of athletes by different variables and to determine the relationship between the athletes' attitudes towards sports and injury anxiety. A total of 320 athletes over the age of 18, interested in different branches affiliated with various federations, participated in the research. Research data were obtained using the Sports Injury Anxiety Scale, the Attitude Towards Sports Scale and the Personal Information Form. The data obtained were found to meet the normality assumption. Independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Pearson correlation analysis were used in the analysis of data. As a result of the research, it was concluded that the attitudes of male athletes towards sports were higher than the attitudes of female athletes towards sports according to the gender variable and also that the pain anxiety (sports injury anxiety) of male athletes was higher than that of female athletes. According to the sports branch variable, it was concluded that the attitudes of athletes interested in individual and team sports towards sports were similar, while the concerns of being perceived as weak and the concerns of disappointing (sports injury anxiety) of athletes interested in team sports were found to be higher than those of individual athletes. According to the athlete definition variable, it was concluded that the attitudes of amateur and professional athletes towards sports were similar and that amateur athletes had higher anxiety about losing their ability (sports injury anxiety) than professional athletes. According to the age variable, it was concluded that the attitudes of athletes in the 26-35 and 36 and above age groups towards sports were higher than those of athletes in the 18-25 age group, while it was determined that the sports injury concerns of athletes in different age groups were similar. According to the sportsmanship duration variable, it was concluded that the attitudes of athletes who have been doing sports for 10 years or more towards sports are higher than those who have been doing sports for 1-3 years and their sports injury concerns are similar. As a result of the analysis conducted to determine the relationship between attitude towards sports and sports injury anxiety, it was concluded that there was a low level negative relationship between losing social support and interest in sports, living with sports and attitude towards sports; and a low level negative relationship between losing ability and interest in sports, living with sports and attitude towards sports.