Ümraniye eğitim ve araştırma hastanesi aile hekimliği polikliniğine başvuran hastaların depresyon durumunun sistemik immün inflamasyon indeksi(SII) ile değerlendirilmesi
Evaluation of depression status in patients admitted to ümraniye training and research hospital family medicine outpatient clinic using the systemic immune-inflammation index (SII)
  1. Tez No: 924941
  2. Yazar: OĞUZ ÖZORHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN PALA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi, Beck Depresyon Ölçeği, Depression, Systemic Immune-Inflammation Index, Beck Depression Scale
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu çalışmada Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran hastaların depresyon riskinin sistemik immün inflamasyon indeksi(SII) ile değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Retrospektif kesitsel olarak planladığımız çalışmamız, 15.08.2024-15.10.2024 tarihleri arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 18-64 yaş aralığındaki hastalardan 206 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Katılımcılarla yüz yüze görüşme metoduyla sosyodemografik bilgi formu, Beck Depresyon Ölçeği(BDÖ) dolduruldu. Sonrasında hastane otomasyon sisteminden katılımcıların son 3 ay içinde yapılmış hemogram ve C-reaktif protein (CRP) değerleri çalışmada kullanılmak üzere alınmıştır. İstatistiksel analizler ve hesaplamalar için IBM SPSS Statistics 21.0 programı kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). SII ile Beck depresyon puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran hastalarda SII ile depresyon riski arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bu durum SII'nın depresyonun biyomarkerı olarak kullanılabilirliği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to evaluate the risk of depression in patients who applied to Ümraniye Training and Research Hospital Family Medicine Outpatient Clinic with systemic immune inflammation index (SII). Materials and Methods: Our retrospectively planned cross-sectional study was conducted with the participation of 206 individuals aged 18-64 who visited the Family Medicine Outpatient Clinic of Ümraniye Training and Research Hospital between August 15, 2024, and October 15, 2024. Sociodemographic data and the Beck Depression Inventory were collected through face-to-face interviews with the participants. Additionally, hemogram and C-reactive protein (CRP) values from the last three months were retrieved from the hospital automation system for use in the study. Statistical analyses and calculations were performed using IBM SPSS Statistics 21.0, with a significance level set at p0.05). There was no statistically significant relationship between SII and Beck depression score (p>0.05). Conclusion: No significant association was found between SII and the risk of depression in patients attending the Family Medicine Outpatient Clinic of Ümraniye Training and Research Hospital. This finding suggests that further research is needed to evaluate the potential usability of SII as a biomarker for depression.