Türkiye'de akupunktur algısı: Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği
The perception of acupuncture in Turkey: Ümraniye training and research hospital as A case study
  1. Tez No: 467021
  2. Yazar: MELAHAT ARGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BASAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akupunktur, tamamlayıcı ve alternatif tıp, entegre tıp, Acupuncture, complementary and alternative medicine, integrated medicine
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Son yıllarda tamamlayıcı ve alternatif tıp (TAT) yöntemlerine olan ilgi dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artmaktadır. TAT yöntemleri arasında bilimsel kanıtları gün geçtikçe artan bir yöntem olan akupunktur uzun yıllardır sağlık kuruluşlarında uygulanmaktadır. Çalışmamızda Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akupunktur Polikliniğine başvuran hastaların sosyo demografik özelliklerini, sağlık durumlarını, polikliniğine başvuru nedenlerini ve başvuru süreçlerinde etkili olan faktörleri inceleyerek Türkiye'deki akupunktur algısını Ümraniye bazında değerlendirmeyi amaçladık. Tanımlayıcı bir anket çalışması olarak yürütülen araştırma 6 aylık süre içerisinde 132 olgu ile tamamlanmıştır. Veri toplamak amacıyla araştırmacılar tarafından hazırlanmış bir anket formu kullanılmıştır. Çalışmamızda çıkan sonuçlara göre akupunktur polikliniğine yaş ortalamaları 44.34±12.85 olan, çoğunluğu çalışmayan (%58,3), kronik hastalıkları olan (%63,6), düşük gelir seviyesine sahip (%68,2) kadın (%83,3) hastalar başvurmaktadır. Olguların %65,9'u lise veya üniversite mezunudur. Başvuru sebepleri arasında ilk üç sırayı; kilo verme (%62,1), migren (%10,6) ve sigara bırakma (%9,1) almıştır. Olguların %59,1'i yakınlarından etkilenerek akupunktur yaptırmaya karar vermişken, doktor tavsiyesi (%39,4), medya (%38,9) ve diğer hastalardan etkilenerek (%31,1) akupunktur yaptıranlar da çoğunluktadır. Olguların %75'i konvansiyonel tıp ile akupunkturun birlikte kullanılmasının daha etkili olduğunu düşünmekte iken %65,6 sı akupunktur yaptırdığını aile hekimi ile paylaşmamıştır. Olguların tamamı akupunktur polikliniklerinin sayısının arttırılmasını isterken %76,5'i ücretin daha düşük olması gerektiğini ve %97,7'si tedavinin SGK tarafından karşılanması gerektiğini ifade etmişlerdir. Sonuç olarak verileri Ümraniye bazında değerlendirdiğimizde Türkiye'de akupunktur dünyadaki genel trendin aksine yüksek oranlarda kilo verme amacı ile kullanılmaktadır. Akupunktur doğru şekilde tanıtıldığı ve konvansiyonel tıp ile entegre olarak kullanıldığı takdirde ülke sağlığına ve bütçesine önemli katkı sağlayacak potansiyeldedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, there is a growing interest in the complementary and alternative medicine (CAM) both in Turkey and around the globe. Among the CAM methods with increasing evidence to support its' validity, acupuncture has been practiced in the medical institutions over the years. In our study, we aimed to reflect the perception of acupuncture in Turkey by examining the socio-demographic characteristics, health conditions, and motivational factors of the patients in the Umraniye district. This study is a descriptive survey which lasted 6 months and completed with 132 patients. For the purpose of data collection a questionnaire was prepared by the researchers. Our results show that the mean age of the patients were 44.34±12.85, the majority were female (83.3%), unemployed (58.3%), suffered from chronic diseases (63.6%), had low-income (68.2%) and had high-school and/or university diploma (65.9%). The top three reasons to visit were; losing weight (62.1%), migraine (10.6%) and smoking cessation (9.1%). In the questionnaire 59.1% of the patients indicated that they decided to use acupuncture under the influence of their acquaintances, 39.4% of them came as a result of doctor recommendation, 38.9% of them were influenced by media, and 31.1% of them came with the advice of other patients. While 75% of the patients believed that the combination of conventional medicine with acupuncture would be more effective, 65.6% of them didn't inform their family doctors that they receive acupuncture treatment. All of the patients demanded the increase of number of acupuncture clinics. 76.5% of the patients indicated that the treatment cost should be less than the existing wage, and 97.7% of the patients said that the treatment cost should be covered by the government. After analyzing the given data, we may conclude that, despite the general global tendency, in Turkey acupuncture is mostly used for the purpose of losing weight. If introduced properly and integrated with the conventional medicine, acupuncture has a great potential of contribution in areas of public health and national budget.