Kars ilinde ticari olarak satılan balların melissopalinolojik, antibakteriyel ve kalite niteliklerinin analizi
Melissopalynological, antibacterial and quality analysis of commercially sold honeys in Kars province
- Tez No: 924946
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL ESMA AKDOĞAN KARADAĞ, DOÇ. DR. NESLİHAN MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Mikrobiyoloji, Biology, Botany, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kars balı, Melissopalinoloji, Antibakteriyel özellik, Kalite nitelikleri, Kars honey, Melissopalynology, Antibacterial properties, Quality parameters
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, Kars ilinde ticari olarak satışa sunulan 30 bal örneği, melissopalinolojik özellikler, antibakteriyel etki ve kalite parametreleri açısından değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, bal örneklerinde Asteraceae, Betulaceae, Boraginaceae, Brassicaceae, Campanulaceae, Caprifoliaceae, Caryophyllaceae, Cistaceae, Cyperaceae, Euphorbiaceae, Fabaceae, Lamiaceae, Liliaceae, Malvaceae, Moraceae, Onagraceae, Papaveraceae, Pinaceae, Plantaginaceae, Poaceae, Polygonaceae, Ranunculaceae, Rosaceae, Solanaceae ve Urticaceae familyalarına ait polen taksonlarının farklı oranlarda tespit edilmiştir. En sık rastlanan polen taksonları ise Onobrychis, Centaurea, Apiaceae ve Brassicaceae olarak belirlenmiştir. Toplam polen sayısı (TPS-10) değerleri 10,779 ile 232,914 arasında değişirken, ortalama TPS-10 değeri 65,757.07 olarak hesaplanmıştır. Bal örneklerinin bazıları farklı dozlarda Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa ve Bacillus subtilis üzerinde antibakteriyel etki göstermiştir. Kalite parametrelerine ilişkin analizlerde; 8 numaralı bal örneği maltoz oranı (%15) ve fruktoz+glikoz miktarı (44.2 g) bakımından, 7 numaralı bal örneği sakkaroz değeri (8 g) açısından, 6 numaralı bal örneği ise fruktoz/glikoz oranı (1,42) ile kalite standartlarına uygun bulunmamıştır. Ayrıca, 10 bal örneğinde hidroksimetilfurfural (HMF) miktarı ve diastaz aktivitesinin standartlara uygun olmadığı tespit edilmiştir. Prolin değerleri ise 189,6 mg/kg ile 1050,1 mg/kg arasında değişmiş ve 3, 6 ve 8 numaralı bal örneklerinin prolin değerlerinin kalite standartlarını karşılamadığı belirlenmiştir. Özellikle, 10 bal örneğinde hem HMF hem de diastaz aktivitesinin standartlara uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 30 honey samples commercially sold in the Kars province were evaluated in terms of melissopalynological characteristics, antibacterial activity, and quality parameters. According to the results, pollen taxa belonging to the families Asteraceae, Betulaceae, Boraginaceae, Brassicaceae, Campanulaceae, Caprifoliaceae, Caryophyllaceae, Cistaceae, Cyperaceae, Euphorbiaceae, Fabaceae, Lamiaceae, Liliaceae, Malvaceae, Moraceae, Onagraceae, Papaveraceae, Pinaceae, Plantaginaceae, Poaceae, Polygonaceae, Ranunculaceae, Rosaceae, Solanaceae, and Urticaceae were identified in varying proportions in the honey samples. The most frequently observed pollen taxa were identified as Onobrychis, Centaurea, Apiaceae, and Brassicaceae. Total pollen number (TPN-10) values ranged from 10.779 to 232.914, with an average TPS-10 value of 65.757.07. Some of the honey samples exhibited antibacterial activity against Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa, and Bacillus subtilis at varying concentrations. In the analysis of quality parameters, it was determined that honey sample number 8 did not meet the quality standards in terms of maltose content (15%) and fructose+glucose content (44.2 g), while sample number 7 was unsuitable in terms of sucrose content (8 g), and sample number 6 was unsuitable in terms of fructose/glucose ratio (1.42). Additionally, it was found that 10 honey samples did not comply with the standards for hydroxymethylfurfural (HMF) content and diastase activity. Proline values ranged between 189.6 mg/kg and 1050.1 mg/kg, and the proline values of honey samples 3, 6, and 8 were determined to be below the quality standards. Notably, HMF content and diastase activity in 10 honey samples were found to be non-compliant with the required standards.