The impact of sports event management and public relations on clubs and federations
Sportif etkinlik yönetimi ve stratejik iletişimin kulüp ve federasyonların başarısına etkisi
- Tez No: 925018
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU ULUDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Spor, İşletme, Public Relations, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etkinlik yönetimi, Stratejik iletişim, Spor kulüpleri, Halkla ilişkiler. Anahtar Kelimeler Spor yönetimi, futbol, dünya kupası, mega etkinlikler
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Spor etkinliklerinin dünya genelinde taraftarlar arasında yarattığı coşku ve heyecan, başarılı organizasyonlar ve etkili iletişim stratejilerinin sonucudur. Bu etkinliklerin perde arkasında, spor kulüpleri ve federasyonların başarısını destekleyen kapsamlı bir planlama ve halkla ilişkiler süreci yer almaktadır. Bu tez, etkinlik yönetimi ve yenilikçi halkla ilişkiler stratejilerinin nasıl uyumlu bir şekilde çalışarak spor organizasyonlarına uluslararası başarı kazandırdığını incelemektedir. Bu çalışma, futbol ve basketbol etkinliklerini organize eden uzmanlarla yapılan detaylı görüşmeler ve 2023 İstanbul UEFA Şampiyonlar Ligi Finali üzerine gerçekleştirilen bir vaka analizi ile şekillenmiştir. Büyük ölçekli spor etkinliklerinin dinamik yapısına odaklanılarak, titizlikle hazırlanan planlama süreçlerinin, dikkat çekici halkla ilişkiler kampanyalarının ve taraftar etkileşimini artırmaya yönelik girişimlerin bir araya gelerek unutulmaz deneyimler yarattığı ve kulüplerin görünürlüğünü artırıp sürdürülebilir başarı sağladığı ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Behind the scenes of the cheers and fireworks at fans' favorite sporting events around the globe, a hidden orchestra of meticulous planning and strategic communication plays a crucial role. Behind the curtains lies a complex interplay of event management and public relations, shaping the success of sports clubs and federations. This thesis delves into the powerful and dynamic synergy between effective event management and innovative public relations strategies, revealing their magic touch in propelling sports clubs and federations to international stardom. Drawing on in-depth interviews with professional organizers of football and basketball events and a detailed case study of the UEFA Champions League Final in Istanbul 2023, this research provides a backstage pass and a nuanced understanding of the challenges and triumphs of navigating the dynamic world of major sporting events. By analyzing strategies across three distinct sports—football, basketball, and volleyball—this study reveals the roadmap to how meticulous planning, impactful PR campaigns, and fan engagement initiatives converge to forge unforgettable experiences, boost visibility, and secure sustainable success for clubs and federations on the global stage. Keywords Sports management, football, world cup, mega-events.