Türk dış politikasında akıllı güç: Somali örneği (2011-2024)
Smart power in Turkish foreign policy: The case of Somalia (2011-2024)
  1. Tez No: 951569
  2. Yazar: NİHAT BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Dış Politikası, Akıllı Güç, Afrika Açılımı, Türkiye-Somali ilişkileri, güvenlik, savunma ve enerji işbirliği, Turkish Foreign Policy, Smart Power, African Initiative, Türkiye-Somalia relations, security, defense and energy cooperation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Uluslararası ilişkilerin dinamik yapısına bağlı olarak ele alınan kavramlar ile devletler tarafından tercih edilen dış politika uygulamaları zamanla değişime uğramaktadır. Söz konusu değişim çerçevesinde akıllı güç kavramı geleneksel güç kavramına yeni bir bakış açısı getirmekte ve devletler tarafından dış politika uygulamalarında tercih edilen bir strateji olarak hayat bulmaktadır. Arap Baharı sonrasında Türkiye'nin dış politika uygulamaları göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye'nin yumuşak güç unsurları ve/veya sert güç unsurları vasıtasıyla akıllı güç stratejisini hayata geçirdiği ve Türkiye-Somali ilişkilerinin söz konusu stratejinin uygulanmasına örnek teşkil ettiği değerlendirilmektedir. Türkiye-Somali ilişkilerinin 2011 yılında Somali'de yaşanan kıtlık felaketinin ardından ivme kazandığı ve akıllı güç stratejisi kapsamındaki uygulamalarla arzu edilen seviyelere ulaştığı görülmektedir. Çalışmada öncelikle gücün değişen yapısı ve akıllı güç kavramı üzerinde durulurken, müteakiben Türkiye-Somali ilişkilerinin tarihsel sürecine değinilmekte, son olarak Türkiye-Somali ilişkileri akıllı güç stratejisi kapsamında incelenmektedir. 2011 yılından itibaren Türkiye-Somali ilişkilerini akıllı güç stratejisi kapsamında incelemek, akıllı güç stratejisinin dinamiklerini ve söz konusu dinamiklere etki eden faktörleri gözler önüne sermek çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışmanın hazırlanması sürecinde nitel veri toplama yöntemi çerçevesinde birincil ve ikincil kaynaklar kullanılarak doküman analizi yöntemine göre veriler toplanmakta, elde edilen veriler belge ve metin çözümlemesiyle analiz edilmektedir. Türkiye'nin Somali'ye yönelik dış politika uygulamalarında akıllı güç stratejisinin kullanımı yumuşak güç unsurlarına yoğunlukla başvurulduğu insani ve kalkınma yardımlarıyla başlatılmakta, eş zamanlı olarak siyasi, ekonomik, güvenlik ve savunma ilişkileriyle geliştirilmektedir. İki ülke arasındaki ilişkiler geliştirilirken insani diplomasi ön planda tutulmakta, uluslararası normlara uygun olarak iki eşit devlet olarak hareket edilmekte, kazan-kazan ve rıza ilkeleri her aşamada göz önünde bulundurulmaktadır. Türkiye-Somali ilişkilerini içeren literatür incelendiğinde akıllı güç kavramının yeterince ele alınmadığı dikkat çekmektedir. Türkiye-Somali ilişkilerini akıllı güç stratejisinin kullanımı bağlamında inceleyen bu çalışmanın, iki ülke arasındaki ilişkileri akıllı güç stratejisi perspektifinden ele alması nedeniyle farklı bir bakış açısı getirebileceği ve literatürdeki mevcut çalışmaların kapsamını genişletebileceği kıymetlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The concepts discussed in relation to the dynamic structure of international relations and the foreign policy practices preferred by states change over time. Within the framework of this change, the concept of smart power brings a new perspective to the traditional concept of power and emerges as a strategy preferred by states in their foreign policy practices. When Türkiye's foreign policy practices after the Arab Spring are considered, it is evaluated that Türkiye has implemented the smart power strategy through soft power elements and/or hard power elements and that Türkiye-Somalia relations are an example of the implementation of this strategy. It is observed that Türkiye-Somalia relations gained momentum after the famine disaster in Somalia in 2011 and reached the desired levels with the practices within the scope of the smart power strategy. While the changing structure of power and the concept of smart power are emphasized in the study, the historical process of Türkiye-Somalia relations is subsequently touched upon and finally Türkiye-Somalia relations are examined within the scope of the smart power strategy. The aim of the study is to examine Türkiye-Somalia relations within the scope of the smart power strategy since 2011, to reveal the dynamics of the smart power strategy and the factors affecting these dynamics. In the preparation process of the study, data is collected according to the document analysis method using primary and secondary sources within the framework of the qualitative data collection method, and the obtained data is analyzed with document and text analysis. The use of smart power strategy in Turkey's foreign policy practices towards Somalia is initiated with humanitarian and development aids where soft power elements are intensively used, and is simultaneously developed with political, economic, security and defense relations. While developing relations between the two countries, humanitarian diplomacy is prioritized, they act as two equal states in accordance with international norms, and the principles of win-win and consent are taken into consideration at every stage. When the literature covering Türkiye-Somalia relations is examined, it is striking that the concept of smart power is not sufficiently addressed. It is evaluated that this study, which examines Türkiye-Somalia relations in the context of the use of smart power strategy, can bring a different perspective and expand the scope of existing studies in the literature because it addresses the relations between the two countries from the perspective of smart power strategy.