A survey on the verbal attitudes for emergency remote teaching and disaster awareness of university students after the Kahramanmaraş earthquake
Üniversite öğrencilerinin Kahramanmaraş depreminden sonra acil uzaktan öğretime ve afet farkındalığına karşı dilsel tutumları üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 925059
  2. Yazar: BÜŞRA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLİ GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Dilsel Tutumlar, Acil Uzaktan Öğretim, Afet Bilinci, İletişimsel Yeterlilik, Çevrimiçi Dil Öğrenimi, Psikolojik Etki, Kahramanmaraş Depremi, ELL Öğrencileri, Dijital Altyapı, English Verbal Attitudes, Emergency Remote Teaching, Disaster Awareness, Communicative Competence, Online Language Learning, Psychological Impact, Kahramanmaraş Earthquake, ELL Students, Digital Infrastructure
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dilbilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dilbilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET Bu çalışma, Türkiye'deki yıkıcı Kahramanmaraş depreminin ardından üniversite öğrencilerinin Acil Durum Uzaktan Öğretime (ERT) ve afet bilincine yönelik İngilizce sözel tutumlarını incelemektedir. Araştırma, karma yöntem yaklaşımını kullanarak, öğrencilerin yüz yüze eğitimden acil uzaktan öğretime ani geçişle ilgili algılarını, uyum yeteneklerini ve zorluklarını araştırmaktadır. Çalışma, bu koşulların öğrencilerin çevrimiçi tartışmalara katılma istekliliği, kendilerini İngilizce sözlü olarak ifade etme konusundaki güvenleri ve uzaktan eğitim sırasında genel iletişimsel yeterlilikleri de dahil olmak üzere İngilizce sözlü tutumlarını nasıl etkilediğine odaklanmaktadır. Bulgular, bazı öğrencilerin esneklik ve uyumluluk gösterirken, birçoğunun teknik sorunlar, anında geri bildirim eksikliği ve spontane sözlü etkileşim için sınırlı fırsatlar nedeniyle endişe, motivasyon azalması ve hayal kırıklığı yaşadıklarını bildirdiğini göstermektedir. Veriler ayrıca, iyi yapılandırılmış eşzamanlı öğrenme ortamlarının öğrencilerin sözel katılımını sürdürmede eşzamansız yöntemlere göre daha etkili olduğunu göstermektedir. Çalışma; İngilizce müfredatında afet bilincinin artırılması, öğrencilerin krizler sırasında daha etkili iletişim kurmalarını sağlayarak afete hazırlıklı olmayı teşvik edebilir. Bu araştırma, dil eğitimi, dilsel tutumlar ve afete hazırlık arasındaki etkileşimin anlaşılmasına katkıda bulunarak, acil durumlarda acil uzaktan öğretimi desteklemek için eğitimciler ve politika yapıcılar için değerli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study examines the English verbal attitudes of university students toward Emergency Remote Teaching (ERT) and disaster awareness following the devastating Kahramanmaraş earthquake in Turkey. Using a mixed-methods approach, the research explores students' perceptions, adaptability, and challenges related to the abrupt shift from face-to-face instruction to ERT. The study focuses on how these circumstances influenced students' English verbal attitudes, including their willingness to participate in online discussions, confidence in expressing themselves verbally in English, and overall communicative competence during remote instruction. Findings indicate that while some students demonstrated resilience and adaptability, many reported experiencing anxiety, decreased motivation, and frustration due to technical issues, lack of immediate feedback, and limited opportunities for spontaneous verbal interaction. The data also suggest that when well-structured, synchronous learning environments were more effective in maintaining students' verbal engagement than asynchronous methods. The study suggests that increasing disaster awareness in the English curriculum can promote disaster preparedness by enabling students to communicate more effectively during crises. This research contributes to understanding the interplay between language education, linguistic attitudes, and disaster preparedness, providing valuable insights for educators and policymakers to support emergency distance learning in emergencies.