A Study on gender-bios in teachers behaviors, attitudes, perceptions and expectations toward their students
Öğretmenlerin öğrencileriyle ilgili davranış, tavır, algı ve beklentilerinde cinsel kimlik önyargıları üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 62831
  2. Yazar: GÖZDE BAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUHİ KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Kimlik, Cinsel Kimlik Önyargıları, Cinsiyetçilik, Öğretmen- Öğrenci İlişkileri, Sınıfiçi Dinamikleri, Gizli Müfredat vı, Gender, Gender-bias, Sexism, Teacher-Student Interaction, Class Dynamics, Hidden Curriculum IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
oz Ö?RETMENLERİN Ö?RENCİLERİYLE İLGİLİ DAVRANIŞ, TAVIR, ALGI, VE BEKLENTİLERİNDE CİNSEL KİMLİK ÖNYARGILARI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Baç, Gözde Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ruhi Köse Şubat 1997, 96 sayfa Bu çalışma öğretmenlerin hangi ölçülerde kız ve erkek öğrenciler arasında ayırım yaptığını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, okullarda gerçekleşen sosyalleşme sürecinin önemli bir öğesi olan öğretmenler, çalışmanın özneleri olarak seçilmişlerdir. Bu çalışma boyunca öğretmen-öğrenci karşılıklı ilişkileri sorgulanmış, ve öğretmenlerin öğrencilerin cinsiyetine göre davranış, tavır, beklenti, ve algılarında beklenen değişim incelenmiştir. Bunun için ilk aşamada öğretmenlerin algı ve beklentilerinin kız ve erkek öğrencilere göre, meslekler, tanımlayıcı sıfatlar, değişik dersler için öngördükleri yetenekler, akademik başarı ve başarısızlık nedenleri bağlamında nasıl farklılıklar gösterdiği sorgulanmıştır. Bunun yanısıra, öğretmenlerin tavır ve davranışlarının kız ve erkek öğrencilere karşı sınıf içi ortamda ne ölçüde değiştiği de ortaya konulmuştur. Bu çalışmanın verileri 1995-1996 eğitim yılı boyunca niteliksel ve niceliksel tekniklerin eşzamanlı kullanımı ile toplanmıştır. Niceliksel metod olarak araştırmacının kendisi tarafından hazırlanan anket kullanılmıştır. Bu anket, Ankara' nın değişik bölgelerinde bulunan dört okuldan rastgele seçilen yirmibeşer öğretmen olmak üzere toplam yüz denek üzerinde uygulanmıştır. Bu yöntemle öğretmenlerin kız ve erkek öğrenciler ile ilgili algı ve beklentileri hakkında veri toplanmıştır. Diğer yandan, rastgele seçilen dört okuldan birinde, niteliksel teknikler kullanılarak altı gönüllü öğretmen ile 1995-1996 eğitim yılı içinde her biriyle sınıf ortamında üçer defa olmak üzere toplam on sekiz gözlem oturumu gerçekleştirilmiştir. Aynı altı öğretmen ile sınıf yoklama listesi kullanılarak öğrencileri hakkında altı görüşme yapılmıştır. Bu şekilde öğretmenlerin sınıf içi davranış ve tavırları, ve kız ve erkek öğrencileri ile ilgili beklenti ve algılan hakkında veri toplanmıştır.Anket ve görüşmelerin kız ve erkek öğrenciler için sıfat seçimleri ile ilgili bölümlerinin sonuçlan benzerlik göstermektedir. Sonuçlar, öğretmenlerin bu konulardaki beklenti ve algılarının kalıplaşmış cinsel kimlik düşünce ve inançlarıyla şekillendiğini ortaya koymaktadır. Bu tür fikir ve inançların etkisinin bununla sınırlı kalmayıp, öğretmenlerin kız ve erkek öğrencilerin yetenekli olduğu dersler ve başarı/başarısızlık nedenleriyle ilgili algılarını da etkilediği gözlemlenmiştir. Sınıf gözlemleri, erkek öğrencilerin kız öğrencilere oranla daha çok ilgi odağı olduğunu ve öğretmenlerin genelde erkek öğrencilerle hem olumlu hem de olumsuz anlamda daha çok iletişim kurduğunu ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON GENDER-BIAS IN TEACHERS' BEHAVIORS, ATTITUDES, PERCEPTIONS AND EXPECTATIONS TOWARD THEIR STUDENTS Baç, Gözde M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ruhi Köse February 1997, 96 pages This study attempts to examine the extent to which teachers discriminate between female and male students in high schools. Teachers have been selected as the main subjects of the present research as they are the prime figures of socialization process taking place in schools. Teacher-student interaction is explored in order to demonstrate that teachers' behaviors, attitudes, perceptions, and expectations vary relative to the students' sex. To this effect, this study primarily investigates teachers' differing perceptions and expectations of male and female students on the basis of their proposals of occupations, character defining adjectives, gender-weighted course abilities, and reasons of academic success and failure, which were categorically defined in the survey. Furthermore, on the basis of class observations it is argued that the behaviors and attitudes of teachers towards students change substantially with respect to students' sex in the classroom setting. The data were collected during the academic year of 1995-1996 by using quantitative and qualitative methods respectively. As a quantitative technique, a survey, formulated by the researcher herself, was administered to a sample of 100 high school teachers. The subjects were randomly selected from four different high schools located in various districts of Ankara. 25 teachers were designated from each school. As a qualitative method, observations were carried out in one of these high schools. A total number of 18 observation sessions were held in the classes of 6 teachers, and the researcher noted patterns of behavioral and verbal interaction between teachers and students. Finally, as another form of qualitative method, 6 interviews were carried out with the teachers in the observation sample. Teachers were asked to provide the researcher with detailed information regarding students by the help of the class list. mThe results of the survey and interviews are similar in parts related to occupations and selections of adjectives for the female and male students. The findings show that teachers' perceptions and expectations about these issues are conditioned by gender- stereotyped ideas and beliefs. Not only that but such ideas and beliefs also greatly affect teachers' designation of subjects in which female and male students have ability as well as their perceptions about the failure and success of those students. Moreover, class observations reveal that male students are the center of attention in the classroom setting. Teachers interact -both in positive and negative ways- more with boys than girls in the classroom.