The influence of using drama techniques in teaching literature on Iraqi EFL learners' speaking performance and literary comprehension
Edebiyat öğretiminde drama tekniklerinin kullanılmasının Iraklı EFL öğrencilerinin konuşma performansı ve edebi anlama becerileri üzerindeki etkisi
- Tez No: 925062
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SABAH JAMEEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Etki, Drama Teknikleri, Edebiyat Öğretimi, Konuşma Performansı ve Edebi Anlama, The Effect, Drama Techniques, Teaching Literature, Speaking Performance, and Literary Comprehension
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Konuşma, iletişimdeki en önemli beceri olarak kabul edilir çünkü öğrenciler İngilizce dilinde iletişim kurma becerilerinin standart ölçütü olarak konuşmaya odaklanırlar, ancak ne yazık ki, Irak okullarında konuşma becerisinin öğretilme biçimi konuşmayı ihmal edilen bir beceri haline getirir. Ayrıca, Iraklı öğrenciler söylenenleri anlamakta bazı zorluklarla karşılaşmaktadır, bunun nedeni ses laboratuvarlarının, iletişim ekipmanlarının ve konuşma becerisini uygulamak için teknolojik araçların eksikliğidir. Bu nedenle konuşma becerilerini öğretmek zor bir görev olarak kabul edilir, çünkü öğrenciler bazı engellerle karşılaşırlar. Bu çalışmada, konuşma performansını öğretmek ve geliştirmek için üç teknik kullanılmıştır; rol yapma, sıcak oturma ve doğaçlama. Bu üç teknik, konuşma becerisi ve edebi anlayışı öğretmedeki etkilerini kontrol etmek için seçilmiştir. Bu çalışmanın amacı, edebiyat derslerinde dramatik tekniklerin kullanımının Irak'taki EFL öğrencilerinin konuşma performansını ve edebi anlayışını nasıl etkilediğini incelemektir. Deneysel ve kontrol tasarımı kullanılmıştır. Al-Entefada Erkek Ortaokulu'ndan 48 ikinci sınıf öğrencisinden oluşan bir örneklem seçilmiştir. Bu örneklemden rastgele seçilmiş bir deney grubu (24) öğrencisi ve bir kontrol grubu (24) öğrencisi seçildi. Amaca ulaşmak için şu hipotezler belirlendi:“Dramatik teknikler kullanarak edebiyat öğreten deney grubunun ortalama puanları ile öğretmen kılavuzunda önerilen yöntemleri kullanarak edebiyat öğreten kontrol grubunun ortalama puanları arasında konuşma becerisinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu”. Sonuçlar, rol yapma oyunları, sıcak oturma ve doğaçlama teknikleriyle ders veren deney grubundaki katılımcıların ortalama puanları ile önerilen öğretim uygulamalarıyla ders veren kontrol grubundaki katılımcıların ortalama puanları arasında konuşma becerisi ve edebi anlayışta istatistiksel olarak anlamlı farklar olduğunu ortaya koydu. Araştırma ayrıca birkaç noktaya ulaştı. Bunlardan bazıları aşağıdadır. 1. Modern dil öğretim yöntemlerini kullanmak, öğrencilerin yeteneklerinin, bilgilerinin ve becerilerinin büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunur, bu da onları konuşma performanslarında ve edebi anlayışlarında daha başarılı ve olumlu olmaya teşvik eder. 2. Öğrencilerin çalışmaya ilgi duymasını sağlamak, büyüme sürecine katılımlarını artırır. 3. Öğrencilerin akademik çalışmalarının yanı sıra sosyal çalışmalara da katılmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Speaking is considered the most important skill in communication because students focus on speaking as standard criteria of their ability to communicate in English language, but unfortunately, the way speaking skill is being taught in the Iraqi schools makes speaking a neglected skill. Also, Iraqi learners face some difficulties to understand what is being said, this is due to lack of sound labs, communication equipment, and applying technological tools to practice speaking skill. Teaching speaking skills is therefore considering a difficult task, because learners encounter some obstacles. In this study, three techniques were used for teaching and improving speaking performance; role-playing, hot-sitting, and improvisation. These three techniques were selected to check their effect in teaching speaking skill and literary comprehension. The purpose of this study was to examine how the use of dramatic techniques in literature classes affects the speaking performance and literary comprehension of EFL learners in Iraq. An experimental and a control design were used. A sample of 48 grade second students from Al-Entefada Intermediate School for Boys was chosen. A randomized experimental group (24) student and a control group (24) student were selected from this sample. To achieve the aim, the following hypotheses were set:“There was no statistically significant difference in speaking ability between the mean scores of the experimental group that taught literature using dramatic techniques and the mean scores of the control group that taught literature using the methods suggested in the teacher's guide”. The results revealed that there were statistically significant differences between the mean scores of the participants in the experimental group who taught with role-playing games, hot-sitting, and improvisational techniques and the mean scores of the participants in the control group who taught with recommended teaching practices in speaking ability and literary comprehension. The research also reached several conclusion, below are some of them: 1. Using modern language teaching methods contributes to the growth and enhancement of students' abilities, knowledge, and skills, which inspires them to be more successful and positive in their speaking performances and literary understanding. 2. Getting students interested in studying increases their involvement in the growth process. 3. Students must get involved in social work in addition to academics.