Perspectives of teachers and students on decentralized education practices in project schools: A case study
Proje okullarında merkeziyetsiz eğitim uygulamalarına ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşleri: Bir durum çalışması
  1. Tez No: 925078
  2. Yazar: İLKNUR KAVAK ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Merkeziyetsiz eğitim, öğretmen failliği, merkeziyetsiz eğitim uygulamaları, proje okulu, öğrenci merkezli öğrenme, Decentralized education, teacher agency, decentralized education practices, project school, student-centered learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu araştırmanın amacı, merkezi bir eğitim sistemine bağlı bir proje okulunda merkeziyetsiz eğitim uygulamalarına ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşlerini incelemektir. Araştırma, merkeziyetsiz eğitim anlayışını öğretmen ve öğrenci perspektifinden değerlendirmek ve bu bağlamda uygulama süreçlerine dair kapsamlı veriler sunmak hedefiyle tasarlanmıştır. Merkeziyetsiz eğitim, eğitimde karar alma süreçlerini daha fazla paydaşı kapsayacak şekilde dağıtarak yerel ihtiyaçlara öncelik verilmesini amaçlayan bir yaklaşımdır. Dünyada, merkeziyetsiz eğitim uygulamaları öğrenci başarısını artırmanın yanı sıra öğretmen memnuniyeti ve sistem esnekliği gibi alanlarda olumlu sonuçlar doğurmuştur. Türkiye'de ise eğitim sistemi büyük ölçüde merkezi bir yapı sergilemekte; bu durum, yerel ihtiyaçların göz ardı edilmesine ve öğretmenlerin karar alma süreçlerine yeterince dahil olamamasına yol açabilmektedir. Bu bağlamda, merkeziyetsiz eğitim anlayışının Türkiye'deki uygulanabilirliğini ve etkilerini anlamaya yönelik çalışmalar büyük önem taşımaktadır. Çalışma, bir durum çalışması olarak tasarlanmış ve nitel araştırma yöntemiyle yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde yarı yapılandırılmış görüşme, gözlem ve doküman analizi yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında bir proje okulunda görev yapan 3 öğretmen ve 30 öğrenciyle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, tematik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmanın sonuçları, merkeziyetsiz eğitim uygulamalarının merkezi bir eğitim sistemi içinde dahi uygulanabilir olduğunu ve öğretmenler ile öğrencilerin bu süreçte aktif roller üstlenebildiğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, öğretmen failliğinin güçlendirilmesi, dağıtılmış liderlik modellerinin hayata geçirilmesi ve öğrencilerin bireyselleştirilmiş öğrenme yollarını destekleyecek yenilikçi dijital araçların kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the perspectives of teachers and students regarding decentralized education practices in a project school operating within a centralized education system. The study aims to evaluate decentralized education from the perspectives of teachers and students and provide comprehensive data on the implementation processes within this framework. Decentralized education is an approach that aims to distribute decision-making processes among a broader range of stakeholders, prioritizing local needs. Globally, decentralized education practices have yielded positive outcomes in areas such as student achievement, teacher satisfaction, and system flexibility. In Türkiye, however, the education system largely operates under a centralized structure, which often disregards local needs and limits teachers' involvement in decision-making processes. Therefore, studies exploring the applicability and implications of decentralized education in Türkiye are of great significance. This study was designed as a case study and conducted using qualitative research methods. Data collection involved semi-structured interviews, observations, and document analysis. The research included interviews with three teachers and 30 students from a project school. The collected data were analyzed using thematic analysis. The results of the study indicate that decentralized education practices can be implemented even within a centralized education system. Moreover, teachers and students can take active roles in these processes. Accordingly, it is recommended to strengthen teacher agency, implement distributed leadership models, and encourage the use of innovative digital tools that support individualized learning pathways.