How and to what does social media influence consumer behaviors and decisions
Sosyal medya tüketici karar ve davranışlarını nasıl ve ne ölçüde etkiliyor
- Tez No: 925077
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TORLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Etki, Müşteri Katılımı, Davranış, Ki-Kare testleri, Social Media, Influence, Customer Engagement, Behavior, Chi-Square tests
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Araştırma Yöntemleri Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Sosyal Medya 21. yüzyılın bir parçasıdır, toplumun fikirlerini, inançlarını ve duygularını iletmesinin vazgeçilmez bir yolu haline geldiği için kaçınılmazdır. Jenny (2016),“Sosyal medya, genel olarak kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin (işbirlikçi veya bireysel) oluşturulmasını, düzenlenmesini ve paylaşılmasını kolaylaştıran etkileşimli İnternet uygulamaları kümesi olarak tanımlanabilir”demiştir. 332 katılımcıdan toplanan veriler, tüketici davranışları hakkında önemli içgörüler ortaya koymuştur. Katılımcıların büyük bir kısmı (%48,8), sosyal medyada ilgili bilgileri araştırdıktan sonra ilk satın alma kararlarını değiştirebileceklerini belirtmiştir. Ek olarak, önceki müşterilerden alınan geri bildirimlerin satın alma kararlarını önemli ölçüde etkilediği gösterilmiştir; katılımcıların %73,3'ü incelemelerin ve yorumların ürünlere veya markalara yönelik tutumlarını etkilediği konusunda hemfikirdir. Çalışma ayrıca katılımcıların %97,6'sının sosyal medyanın karar vermeyi kolaylaştırdığına inandığını ve tüketiciler için bir araç olarak etkinliğini vurguladığını bulmuştur. Müşteri elde tutma konusunda, sonuçlar sosyal medyanın müşteri hizmetlerini geliştirdiğini ve güvenilir, etkili bilgiler sağladığını göstermektedir. Ancak, önemli bir kısım (%40,9) sosyal medyanın tek başına ilk satın alma tercihlerini değiştirebileceği konusunda aynı fikirde değildi. Dahası, sosyal medyanın müşteri katılımı, marka bilinirliği ve işlem sıklığı dahil olmak üzere satış performansını önemli ölçüde etkilediği bulundu ve katılımcıların %93'ü sosyal medyanın hizmetlere/ürünlere erişen müşteri sayısını artırdığını doğruladı. Bulgular, sosyal medyanın tüketici davranışını şekillendirme, müşteri hizmetlerini iyileştirme ve işletme büyümesini sağlamadaki gücünü vurgularken, aynı zamanda bilginin güvenilirliğiyle ilgili zorlukları da vurgulamaktadır. Ki-kare testleri bu bulguların önemini doğrulayarak sosyal medyanın modern pazarlama stratejilerinde önemli bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Social Media is part of the 21st century, it cannot be escaped as it has become an essential way that society communicates its ideas, beliefs and feelings. Jenny (2016), stated“Social media can be broadly defined as the set of interactive Internet applications that facilitate (collaborative or individual) creation, curation, and sharing of user-generated content”. Data was collected from 332 respondents, revealing significant insights into consumer behavior. A large proportion (48.8%) of respondents indicated that they may change their initial purchase decision after researching relevant information on social media. Additionally, feedback from previous customers was shown to significantly affect purchasing decisions, with 73.3% of respondents agreeing that reviews and comments influence their attitudes toward products or brands. The study also found that 97.6% of respondents believe social media makes decision-making easier, highlighting its effectiveness as a tool for consumers. On customer retention, results suggest that social media enhances customer service and provides reliable, efficient information. However, a considerable portion (40.9%) disagreed that social media alone can change initial purchase preferences. Further, social media was found to significantly influence sales performance, including customer engagement, brand awareness, and transaction frequency, with 93% of respondents affirming that social media increased the number of customers accessing services/products. The findings underscore the power of social media in shaping consumer behavior, improving customer service, and driving business growth, while also highlighting challenges related to the credibility of information. Chi-square tests confirmed the significance of these findings, suggesting that social media plays a crucial role in modern marketing strategies.