Public policy and infrastructural development in Nigeria: A study of Anambra State, 2014-2021
Nijerya'da kamu politikası ve altyapı gelişimi: Anambra Devleti üzerinde bir çalışma, 2014-2021
- Tez No: 925115
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOUHAMED BACHİR DIOP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kamu politikası, Altyapı gelişimi, Anambra Eyaleti
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Anambra Eyaleti birçok yönetim görmüş olmasına rağmen, bu yönetimlerin birçok sektördeki politikaları yeterince uygulanmamış ve bazı altyapı geliştirme alanlarında yatırım eksikliği yaşanmıştır. Bu durum, eyaletin kalkınma hedeflerine ulaşması ve vatandaşlarının yaşam standartlarını yükseltmesi açısından zararlı olabilir. Bu bağlamda,“Nijerya'da Kamu Politikası ve Altyapı Gelişimi: 2014-2021 Yılları Arasında Anambra Eyaleti Üzerine Bir Araştırma”başlıklı çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın teorik analitik çerçevesi olarak David Easton'un Sistemler Teorisi kullanılmıştır. Araştırmada tanımlayıcı bir anket yöntemi uygulanmıştır. Çalışma için hem birincil hem de ikincil veri kaynakları toplanmış; kullanılan araçlar arasında anketler, dergiler, gazeteler, ders kitapları ve gözlem yer almıştır. Çalışmada Taro-Yamane örneklemi kullanılmıştır. Araştırma, Bowley'nin orantılı tahsis formülünü Taro-Yamane'nin örneklem büyüklüğü ve tabakalı rastgele örnekleme tekniği ile birlikte kullanmıştır. Araştırmanın örneklem büyüklüğü 399 katılımcıdan oluşmuştur. Buna göre, geri dönen anketlerin geçerliliği ve geri alınması temelinde, veri analizinde 330 katılımcının yanıtları kullanılmıştır. Anketin güvenilirliği Pilot yöntem ile test edilmiştir. Toplanan veriler, frekans dağılım tablosu ve dört dereceli Likert ölçeği olarak sunulmuştur. Nicel analiz için Ortalama (X) yöntemi ve Ki-kare (X²) çıkarımsal istatistikleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları, kamu politikasının altyapı geliştirmeye katkıda bulunduğunu, ancak tüm sektörlerin bu durumdan faydalanamadığını göstermiştir. Anambra eyaletinde altyapı geliştirme üzerine kamu politikasının etkin bir şekilde uygulanmasını engelleyen faktörler arasında kurumsal zayıflık, siyasi istikrarsızlık, rüşvet ve yolsuzluk, profesyonel eksikliği ve zayıf sektörler arası politika entegrasyonu bulunmaktadır. Araştırma, kamu politikalarının etkili bir şekilde uygulandığını, ancak altyapı iyileştirmelerinin sadece yol ve ulaşım, sağlık ve eğitim gibi belirli sektörlerde gözlemlendiğini; çalışma dönemi boyunca çevre koruma, temizlik, genel güvenlik ve Anambra eyaletinde insanlar ve mülkiyetin güvenliği alanlarında çok az ilerleme kaydedildiğini ya da hiç ilerleme kaydedilmediğini ortaya koymuştur. Araştırma, eyaletin kalkınma politikalarını ve programlarını yürütmek ve uygulamak için uygun kurumlar ve ajanslar kurmasını, profesyoneller ve nitelikli politika yapıcıları istihdam etmesini ve proje ve program sürekliliğini sağlamasını öneren çeşitli tavsiyelerde bulunmuştur. İyi yönetişimin de eyaletteki siyasi ve ekonomik istikrara katkıda bulunduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Despite the fact that Anambra State has seen numerous administrations, their policies in a number of sectors have not been well implemented, and there has been a lack of investment in some areas of infrastructure development. This could be detrimental to the state's goal of achieving development and raising the standard of living for its citizens. In light of this, the study“Public Policy and Infrastructural Development in Nigeria: a study of Anambra State between 2014 and 2021”is conducted. David Easton's Systems Theory was used as the study's theoretical analytic framework. The study design employed was a descriptive survey. Both primary and secondary sources of data were gathered for the study; among the tools employed were questionnaires, journals, newspapers, textbooks, and observation. The Taro-Yamane sample was used in the study. The study used Bowley's proportional allocation formula along with Taro-Yamane's sample size and stratified random sampling technique. 399 respondents made up the study's sample size. Accordingly, 330 respondents' responses were employed in the data analysis, which was predicated on the validity and retrieval of the returned survey. The instrument's (the questionnaire's) reliability was tested in the study using the Pilot approach. The gathered information was displayed as a frequency distribution table and a four-point Likert rating scale. Mean (X) method and Chi-square (X²) inferential statistics were used for quantitative analysis. The study's conclusions showed that while public policy has aided in the development of infrastructure, not all sectors have benefited from it. Among the factors preventing the effective implementation of public policy on infrastructure development in Anambra state are institutional weakness, political instability, bribery and corruption, lack of professionals, and poor cross-sectoral policy integration. The study concluded that while public policies have been effectively implemented, the improvement of infrastructure has only been observed in certain sectors of the state, such as the road and transportation, health, and education sectors; during the study period, little to no progress has been made in the areas of environmental protection, sanitation, general security, and the safety of people and property in Anambra state. The study made several recommendations, including that the state establishes proper institutions and agencies to carry out and implement development policies and programs, hire professionals and qualified policymakers, and ensure project and program continuity. Good governance also contributes to political and economic stability in the state.