Breaking the cycle educators' experiences regarding social reproduction in disadvantaged communities
Döngüyü kırmak dezavantajlı bölgelerde eğitimcilerin yeniden üretim bağlamında deneyimleri
- Tez No: 925129
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: gecekondu, eğitim, yeniden üretim, toplumsal dışlanma, slum areas, education, social reproduction, social exclusion
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimin Sosyal ve Tarihi Temelleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Sosyolojisi (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Düşük altyapı hizmetleri, yoksulluk, yüksek suç oranlarıyla karakterize edilen gecekondu bölgeleri kentin dezavantajlı alanları olarak bilinmektedir. Ankara, Altındağ ilçesinde bulunan Doğantepe, Yenidoğan, Örnek, Gültepe gibi mahalleler günümüzde kentsel dönüşüm gibi soylulaştırma girişimleriyle daha karmaşık dinamikleri içinde barındırmaya başlamıştır. Yoksulluk, şiddet ve suç oranları hâlâ bölge gündemindeyken, sosyal izolasyon dezavantaj döngüsünü derinleştirmektedir. Bu bağlamda, bu çalışma bölgede aktif olarak çalışan eğitimcilerin deneyimlerine, Bourdieu'nun yeniden üretim teorisi çerçevesinde odaklanmaktadır. Eğitim sisteminin fırsat eşitliği sağladığı yönündeki genel kabulün aksine, yeniden üretim teorisi eğitim kurumlarının ayrıcalıklı sınıfın değerlerini standart kabul ederek mevcut toplumsal düzeni ve sınıf ayrımlarını pekiştirmeye hizmet ettiğini ortaya koymaktadır. Bu kapsamda, bu çalışma eğitimcilerin toplumsal eşitsizliklerle ilgili görüşlerini keşfederek, eğitim sisteminin potansiyel ihtiyaçlara sahip olabilecek bölge okulları bağlamında nasıl konumlandığını anlamayı amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemine dayanan bu çalışmada ortaokul öğretmenleri ve idari personel ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler tematik analiz yoluyla incelenmiştir. Katılımcıların paylaşımları bölgenin dışlanmışlığı ve eğitim sisteminin öğrenciler açısından iki ayrı dezavantaj döngüsü oluşturduğunu göstermektedir. Bu anlamda, bölgedeki öğrencilerin içinde bulunduğu gerçeklikleri gözeten hedefe yönelik reformlar ve destek mekanizmaları geliştirilmesi gerekliliği ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Characterized by low infrastructure services, poverty and high crime rates, slums are known as disadvantaged areas of the city. Neighborhoods such as Doğantepe, Yenidoğan, Örnek, Gültepe in the Altındağ district of Ankara, have now begun to harbor more complex dynamics with gentrification initiatives such as urban regeneration. While poverty, violence and crime rates are still on the regional agenda, social isolation is known to deepen the cycle of disadvantage. In this context, this study focuses on the experiences of educators actively working in the area within the framework of Bourdieu's theory of social reproduction. Contrary to the commonly accepted belief regarding the function of the education system providing equal opportunities, social reproduction theory asserts that educational institutions serve to reinforce the existing social order and class distinctions by taking the values of the privileged classes as standard. In this context, this study aims to explore educators' views on social inequalities and to understand how the education system is positioned in the context of district schools that may have potential needs. Based on qualitative research methodology, semi-structured interviews with secondary school teachers and administrative staff were analyzed through thematic analysis. Participants' accounts reveal that the exclusion of the region and the education system create two separate cycles of disadvantage for students. In this sense, this study highlights the need to develop targeted reforms and support mechanisms that take into account the realities of students in the region.