Anneye ait beslenme durumunun ilk trimester gebelik kayıpları ile ilişkisi
The relationship between maternal nutritional status with first trimester pregnancy loss
- Tez No: 925143
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERKİN ÖZYILMAZ KIRCALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Gebelik Döneminde Beslenme, Kendiliğinden Düşük, Erken Gebelik Kaybı, Nutrition During Pregnancy, Spontaneous Abortion, Miscarriages
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Amaç: Bu çalışma, ilk trimesterde sağlıklı gebeliğini sürdüren gebeler ile kendiliğinden düşük yapan gebelerin beslenme alışkanlıkları, beslenme bilgi düzeyleri ve besin tüketim sıklıklarının karşılaştırılması ve ilk trimesterde anneye ait beslenme durumunun kendiliğinden düşük riski üzerindeki rolünün incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Mayıs 2024 – Ekim 2024 tarihleri arasında ilk trimesterde gebeliği kendiliğinden düşükle sonlanan ve kürtaj işlemi için Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesine yönlendirilen 65 gebe ile rutin kontroller için aynı hastanenin perinatoloji bölümüne gelen ve sağlıklı gebeliğini sürdüren 65 gebe olmak üzere toplamda 130 gebe üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 18-35 yaş aralığında, 18,50-29,99 kg/m2 beden kütle indeksi (BKİ) değerlerine sahip, doğal yollarla gebe kalmış ve gebeliğin ilk trimesterinde bulunan gebeler dahil edilmiştir. Önceden istemli düşük veya kendiliğinden düşük öyküsü olan, yardımcı üreme teknikleriyle gebe kalmış, çoğul gebeliğe sahip olan ve herhangi bir kronik hastalığı bulunan gebeler ise çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışma kapsamında katılımcılara Sosyodemografik Bilgiler ile Beslenme ve Yaşam Tarzı Özellikleri Anketi, Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi (YETBİD) Ölçeği ve Besin Tüketim Sıklığı Anketi uygulanmıştır. Bulgular: Sağlıklı gebeliğini sürdürenler ve kendiliğinden düşük yapan gebelerin yaş ortalamaları sırasıyla 28,60±4,20 ve 28,40±4,30'dur. İki grup arasında yaş ortalamaları, boy uzunluğu (cm), vücut ağırlığı (kg) ve BKİ değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0,05). Sağlıklı gebeliğini sürdürenlerin ceviz, galeta/grissini, elma/şeftali ve mandalina için günlük alım miktarları kendiliğinden düşük yapanlarla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksektir (p0,05). Sağlık gebeliğini sürdürenlerin günlük diyetle karbonhidrat, diyet posası, su, C vitamini, potasyum ve omega-3 yağ asitleri alım düzeyleri kendiliğinden düşük yapanlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksektir (p0,05). Sonuç: Her iki gruba ait günlük makro ve mikro besin ögeleri alım düzeyleri ve sahip olunan beslenme davranışları incelendiğinde sağlıklı gebeliğini sürdürenlerin kendiliğinden düşük yapanlara kıyasla daha uygun bir beslenme profiline sahip olduğu ve ilk trimesterde anneye ait beslenme durumunun çeşitli mekanizmalar yoluyla kendiliğinden düşük riskini etkileyebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study was to examine the relationship between maternal nutritional status in the first trimester and the risk of spontaneous abortion by comparing the nutritional habits, nutritional knowledge levels and food consumption of healthy pregnant women and women who had experienced spontaneous abortions in the first trimester. Materials and Methods: This study was conducted on a total of 130 pregnant women, including 65 who had spontaneous abortions in the first trimester and were referred to Zeynep Kamil Women and Children's Diseases Training and Research Hospital for abortion, and 65 who came to the perinatology department of the same hospital for routine check-ups and continued their healthy pregnancies in the first trimester, between May 2024 and October 2024. The participants were women in their first trimester of pregnancy who were between the ages of 18 and 35, had a body mass index (BMI) between 18,50 and 29,99 kg/m2, and conceived naturally. Pregnant women had a history of induced or spontaneous abortion, who became pregnant using assisted reproductive techniques, who had multiple pregnancies, and who had any chronic disease were not included in the study. Within the scope of the study, Sociodemographic Information and Nutrition and Lifestyle Characteristics Questionnaire, Nutrition Knowledge Level Scale for Adults (NKLSA) and Food Frequency Questionnaire (FFQ) were applied to the participants. Results: The mean ages of women who maintained their healthy pregnancies and those who had spontaneous abortions were 28.60±4.20 and 28.40±4.30, respectively. There is no statistically significant difference between the two groups in terms of mean age, height (cm), body weight (kg) and BMI values (p>0.05). Daily intake of walnuts, rusks/grissini, apples/peaches and tangerines was statistically significantly higher in those who continued their healthy pregnancies compared to those who had spontaneous abortions (p0.05). Daily dietary intake of carbohydrates, dietary fiber, water, vitamin C, potassium and omega-3 fatty acids was statistically significantly higher in those who continued their healthy pregnancies compared to those who had spontaneous abortions (p0.05). Conclusion: In our study, those who maintained their healthy pregnancies had a better nutritional profile than those who had spontaneous abortions when the daily levels of macro and micronutrients intake and nutritional habits of both groups were analyzed. Maternal nutritional status in the first trimester is believed to affect the risk of spontaneous abortion through various mechanisms.