تقييم مستوى جودة الخدمات المصرفية التشاركية في تركيامن وجهة نظر العملاء العرب
Arap müşterilerin bakış açısından Türkiye'deki katılım bankacılığının hizmet kalitesinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 925154
  2. Yazar: NAHLA DERVİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMMAD GHAITH MAHAINI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık Hizmeti, Bankacılık Hizmet Kalitesi, Müşteri Memnuniyeti, İslâmî Bankalar, Banking Service, Quality of Banking service, Customer Satisfaction, Participation Banks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Hızla gelişen ekonomilerden birine sahip olan Türkiye, başta Araplar olmak üzere yabancı yatırımcıların ilgisini çekmiş, bu da kaliteli ve güvenilir bankacılık ihtiyacını doğurmuştur. Bu noktadan hareketle çalışmamız, Türkiye'deki Katılım bankaların Arap müşterilerine sundukları bankacılık hizmetlerinin kalite düzeyini belirlemeyi, amaçlamıştır. Çalışma, bankacılık hizmetlerinin kalitesini, bu bankaların yetkililerinin bakış açısıyla değil, Katılım bankaların müşterilerinin bakış açısıyla ele almıştır. Bu da çalışmayı sonuç olarak daha değerli kılabilir. Analitik tanımlayıcı bir yöntemin izlendiği çalışmada, konunun kapsamına giren rastgele seçilmiş 373 kişiden oluşan bireyler üzerinde anket uygulanmış, sonuçlar spss programı aracılığıyla veriler işlenerek analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, Katılım bankaların iyi bir itibara sahip olduğunu ve Katılım bankaların sunduğu hizmetlerden memnuniyet yüzdesinin yüksek olduğunu göstermektedir, bu da sunulan hizmet kalitesi ile müşteri memnuniyeti arasında güçlü bir ilişkiye işaret etmektedir. Sonuç olarak, çalışma, Türk Katılım bankalarının yönetiminin, Arap müşterilerine sundukları hizmetlerin kalitesini iyileştirme hususunda netice almak ve onların güvenini kazanmak için hizmetlerini Arapça dilinde sunmaya ve alınan sonuçları sürekli değerlendirmeye tabi tutmaya özen göstermeleri gerektiğini tavsiye ediyor.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Participation Banking Service Quality in Turkey in Terms of Arab Customers The Turkish economy is one of the rapidly growing economies. Therefore, Turkey has witnessed a turnout of foreign investors, especially Arab ones, which highlighted the need for quality and credible banking services. From this standpoint, this study aimed to find out and analyze the level of quality of banking services provided by Participation banks in Turkey to their Arab customers. It also aimed to find out and analyze the extent to which banks in Turkey respond to the desires and needs of those customers. To obtain more accurate results, the study examined the quality of banking services in Participation banks from the perspective of their Arab customers rather than their supervisors. The study used the descriptive analytical methodology by presenting a questionnaire to a simple random sample of 273 people from the study population, and, afterwards, processing the data and analyzing results by SPSS. The results of the study showed that Participation banks have a good reputation, and that the percentage of the satisfaction of their services is high. This indicates a strong correlation between the quality of service provided and customer satisfaction. In conclusion, the study recommended that the management of Turkish Participation banks should pay more attention to providing their services in Arabic. In addition, they should constantly improve the quality of service by continuously evaluating their performance towards Arab customers. This is because any improvement in the quality of service reflects positively on customer loyalty.