الاقتصاد الأزرق من منظور الاقتصاد الإسلامي
İslam ekonomisi açısından mavi ekonomi
  1. Tez No: 925160
  2. Yazar: FİRAS SAFSAF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMAD FAYEZ AHMAD HERSH
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: mavi ekonomi, sürdürülebilir kalkınma, İslami araçlar, deniz kaynakları, blue economy, sustainable development, Islamic instruments, marine resources
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Mavi ekonomi, sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı sağlamak amacıyla, kara ve deniz ekonomik ve turizm kaynaklarına bağlı olarak denizcilik sektöründe uygulanan bir dizi ekonomik faaliyet olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışma, mavi ekonominin ne olduğunu, temellerini ve bileşenlerini açıklamayı ve aynı zamanda mavi ekonominin sürdürülebilir ekonomik kalkınmadaki rolünü netleştirmeyi ve deniz kaynaklarının kullanımını engelleyen zorlukları ortaya koymayı ve açıklamayı amaçlamaktadır. mavi ekonomi için İslam ekonomisinin vizyonu. Araştırmacı, konuyla ilgili çalışmaları tahmin etmek için tümevarım yöntemini kullandı. Konuyu çeşitli yönleriyle anlamak için teorik bir temel oluşturmak ve ardından mavi ekonominin sürdürülebilir ekonomik kalkınmadaki rolünü incelemek için analitik yaklaşımı kullanmak ve ayrıca deniz yeteneklerinin ve zenginliklerinin kullanılmasını engelleyen zorlukları belirtmek. İslam ülkelerinde mavi ekonomiden yararlanmanın geliştirilmesi ve İslam ekonomisinin mavi ekonomi vizyonunun sonuçlandırılması için öneriler sunmak. Çalışma, mavi ekonominin deniz yaşamında bir dizi ekonomik, stratejik ve hayati açıdan önemli bir role sahip olduğu sonucuna varmıştır. Çağdaş İslami araçlar, mavi ekonominin bir dizi faaliyetini ve sektörünü desteklemek için kullanılabilir. Ve İslami sigorta, mavi ekonominin alanlarından biri olan deniz taşımacılığında kullanılabilir. Çalışma, mavi ekonominin rolünün etkinleştirilmesini ve ülkenin durumunu ve ekonomilerini ilerletecek getirilerin elde edilmesine yatırım yapılmasını tavsiye etti.
Özet (Çeviri)
The blue economy is defined as a group of economic activities that are practiced in the maritime sector, depending on land and sea economic and tourism resources, with the aim of achieving sustainable economic development. This study aims to explain what the blue economy is, its foundations and components, and also aims to clarify the role of the blue economy in sustainable economic development, as well as to show the challenges that impede the utilization of marine resources, and to explain the vision of the Islamic economy for the blue economy. The researcher used the inductive method to extrapolate the studies on the subject. To be a theoretical basis for understanding the subject from its various aspects, and then to use the analytical approach to study the role of the blue economy in sustainable economic development, as well as to indicate the challenges that impede the utilization of marine capabilities and wealth, and to present proposals for the development of benefiting from the blue economy in Islamic countries, as well as the conclusion of the vision of the Islamic economy for the blue economy. The study concluded that the blue economy has an important role in marine life in a number of economic, strategic and vital aspects. Contemporary Islamic instruments can be used to promote a number of activities and sectors of the blue economy. And that Islamic insurance can be used in one of the areas of the blue economy, which is maritime transport. The study recommended activating the role of the blue economy and investing it in achieving returns that would advance the state of the nation and its economies.