Posttransplant siklofosfamid temelli graft versushost hastalığı proflaksisi ile yapılan haploidentikkök hücre nakillerinde donör seçimi ilişkili immun veimmun olmayan değişkenlerin nakil sonrası sağ kalımsonuçları üzerine etkileri: Tek merkez deneyimi, geriye dönük analiz
Immun and non-immun parameters in donor selection forhaploidentical transplantation with post-transplant cyclophosphamide based GVHDprophylaxis: Single center experience, retrospective analysis,
  1. Tez No: 925282
  2. Yazar: ŞAHİKA ZEYNEP AKI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLKAY BAŞTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Haploidentik kök hücre nakli, post-transplant siklofosfamid, donör seçimi, Haploidentical transplantation, post-transplant cyclophosphamide, donor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Transplantasyon İmmünolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: PT-Cy +/- ATG temelli GvHH proflaksi yaklaşımı HLA uyumsuz haploidentik nakillerin başarı ile yapılabilmesini sağlamaktadır. HLA uyumsuz bölgenin seçimi, HLA uyumlu bölge sayısı, DSA varlığı, donörün yaşı, hasta- donör arası cinsiyet uyumu, hastadonör arası akrabalık derecesi, kan grubu uyumu, CMV seropozitiflik durumu gibi faktörler uygun donör seçimi konusunda dikkate alınmaktadır. Bu çalışmada amacımız haploidentik kök hücre nakli yapılan hastalarda HLA ve HLA dışı faktörlerin nakil sonuçları üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Hastalar ve Yöntem: Akut lösemi ve MDS tanısıyla haploidentik KHN yapılan 62 erişkin hasta analiz edilmiştir. Tüm hastalarda periferik kök hücre kaynağı ve PT-Cy temelli GvHH proflasisi uygulanmıştır. Hazırlık rejimi olarak FluBu3 temelli rejimler kullanılmıştır. Sonuçlar: HLA uyumlu bölge sayısı 5/10 vs ≥6/10, -DQB1, -B lider, -DRB1, -DP uyumu, hasta- donör arası akrabalık durumu, donör yaşının ≥45 olması durumunun nakil ilişkili değişkenler ve sağ kalım sonuçları ile ilişkisi gösterilememiştir. DP uyumu olan hastalarda genel sağ kalım anlamlı uzun bulunmuştur. İki yıllık genel sağ kalım olasılığı %49.4 ve ilerlemesiz sağ kalım %%69.3 saptanmıştır. Tartışma: Çalışmamızda HLA uyumsuz bölge sayısı değil ama uyumsuz bölgenin neresi olduğu nakil sonuçlarında etki göstermiştir. PT-Cy temelli GvHH proflaksi yaklaşımları nakil sonrası erken dönemde yüksek enfeksiyon riskine sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim; PT-Cy +/- ATG based GvHD prophylaxis makes it possible to perform HLA mismatched allogeneic transplantation. Selection of HLA mismatched locus, number of HLA mismatched locuses, presence of DSA, age of the donor, patient-donor sex mismatch, patient- donor relationship, ABO mismatch, CMV serostatus are taken into consideration for choosing the best donor. In this retrospective study we analyzed the role of immun and nonimmune parameters on transplant outcomes in haploidentical transplantation. Patients and Methods; Sixty-two patients with acute leukemia and MDS who underwent haploidentical transplantation were analysed retrospectively. All patients receieved peripheral blood stem cell transplantation with PTCy based GvHD prophylaxis and FluBu3 based conditioning regimen. Results; Number of HLA mismatched locus, -DQB1, -B-leader match, -DRB1, - DP match, patient-donor relationship, donor age ≥45 years, did not show any significant effect on transplant outcomes and survival. DP matched patients showed better OS. Two year OS was 49.4% and PFS 69.3%. Conslusion;Not the number of HLA mismatched areas but the locus of HLA mismatched area showed a significant effect on transplant outcome. PT-Cy based GvHD prophylaxis has an inreased risk of infectious comlications early after allogeneic transplantation.