Tarihi çevrelerde kamusal alan tasarımı: Sinop Kent Meydanı ve Millet Bahçesi Kentsel Tasarım Projesi örneği
Public space design in historical environments: Sinop City Square and Nation's Garden Urban Design Project example
- Tez No: 925283
- Danışmanlar: PROF. DR. EVRİM ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Landscape Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Tarihi Çevre, Kamusal Alan Tasarımı, Millet Bahçesi, Kentsel Tasarım, Historical Environment, Public Space Design, Nation's Garden, Urban Design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu tez, Sinop Kent Meydanı ve Millet Bahçesi Kentsel Tasarım Projesini Millet Bahçeleri Rehberi unsurları ve tarihi çevrelerde kamusal alan tasarımına dair yöntem ve ilkeler üzerinden değerlendirmektedir. Sinop‟un zengin tarihi ve kültürel mirası, modern kent yaĢamının ihtiyaçları ile harmanlanarak, mevcut mekânların yeniden tasarımında nasıl bir yaklaĢım izlenmesi gerektiği irdelenmektedir. Tez, tarihi çevrelerde kentsel tasarım projelerinin değerlendirilmesinde kullanılacak metodolojik yaklaĢımları belirleyerek, literatür taraması ve alan analizleri gibi yöntemlerle veri toplama sürecini kapsamaktadır. Sinop Kent Meydanı ve Millet Bahçesi Projesi, hem mevcut durum analizi hem de tasarım kriterlerinin uygulanması açısından detaylı bir Ģekilde ele alınmıĢtır. ÇalıĢma, proje alanının nasıl tasarlandığını, sosyal, kültürel ve fiziksel sürdürülebilirlik açısından değerlendirirken, tarihi dokunun korunmasının gerekliliğine de vurgu yapmaktadır. Bu bağlamda, Sinop Kent Meydanı ve Millet Bahçesi Kentsel Tasarım Projesi, tarihi çevrenin modern kent yaĢamına entegrasyonu açısından önemli bir örnek olarak ele alınmıĢtır. Proje alanında yer alan tarihi yapılar ve kültürel unsurlar göz önünde bulundurularak, alanın kimliğini koruyan bir tasarım anlayıĢının benimsenip benimsenmediği gibi bazı değerlendirmelere cevap aranmıĢtır. ÇalıĢma, kamusal alanların tarihsel bağlamda nasıl ele alınması gerektiğini vurgularken, yerel halkın ihtiyaçları, toplumsal iliĢkiler ve kamusal mekânların kullanım alıĢkanlıkları gibi sosyal faktörlerin de dikkate alınması gerektiğini savunmaktadır. Ayrıca, proje kapsamında yeĢil alanların korunması ve geliĢtirilmesi, kent meydanının daha iĢlevsel hale getirilmesi ve kültürel aktiviteler için uygun mekânların yaratılması gibi tasarım ilkeleri üzerinde durulmuĢtur. Tarihi ve kültürel öğelerin modern ihtiyaçlarla nasıl dengelendiği analiz edilerek, tarihi çevrelerde yapılan müdahalelerin sürdürülebilirliği, yerel topluluklarla yapılan iĢbirlikleri ve katılımcı tasarım süreçlerinin önemi vurgulanmaktadır. Sonuç olarak, Sinop Kent Meydanı ve Millet Bahçesi Kentsel Tasarım Projesi, tarihi çevrelerde kamusal alan tasarımı için model niteliğinde bir çalıĢma sunmakta ve bu tür projelerin uygulanmasında izlenmesi gereken stratejik yaklaĢımları ortaya koymaktadır. Tez, gelecekte benzer projelerde kullanılabilecek bir rehber niteliği taĢımakta ve tarihi çevrelerde kamusal alan tasarımı konusuna dair literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis evaluates the Sinop City Square and Nation‟s Garden Urban Design Project based on the principles outlined in the Nation‟s Gardens Guide and the methods and principles of public space design in historical settings. It examines how Sinop‟s rich historical and cultural heritage can be harmonized with the needs of modern urban life to guide the redesign of existing spaces. The thesis encompasses the data collection process, including literature review and site analyses, and identifies methodological approaches to be used in evaluating urban design projects in historical environments. The Sinop City Square and Nation's Garden Project is discussed in detail, both in terms of the current situation analysis and the application of design criteria. While assessing how the project site is designed in terms of social, cultural, and physical sustainability, the necessity of preserving the historical fabric is emphasized. In this context, the Sinop City Square and Nation's Garden Urban Design Project is considered an important example of integrating historical environments into modern urban life. The project examines whether a design approach that preserves the identity of the area, considering historical buildings and cultural elements within the site, has been adopted. The study emphasizes how public spaces should be addressed within a historical context and argues that social factors, such as the needs of the local population, social interactions, and public space usage patterns, must also be taken into account. Furthermore, the project highlights design principles such as the preservation and development of green spaces, making the city square more functional, and creating spaces suitable for cultural activities. By analyzing how historical and cultural elements are balanced with modern needs, the study underlines the importance of sustainability in interventions in historical environments, the collaboration with local communities, and participatory design processes. In conclusion, the Sinop City Square and Nation's Garden Urban Design Project provides a model for public space design in historical environments and outlines the strategic approaches that should be followed in such projects. The thesis aims to contribute to the literature on public space design in historical environments and serves as a guide for future similar projects.