Şiddetli ve şiddetli olmayan preeklamptik plasentalar da NRF-1 ve NRF-2 ekspresyonlarının araştırılması
Investigation of NRF-1 and NRF-2 expressions in severe and non-severepreeclamptic placentas
- Tez No: 925297
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FIRAT AŞIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Plasenta, Umbilikal kord, NRF1, NRF2, Preeclampsia, Placenta, Umbilical cord, NRF1, NRF2
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Preeklampsili (PE) gebeliklerde plasenta yapısındaki değişiklikleri değerlendirmek, NRF1 ve NRF2 proteinlerinin ifade düzeylerini analiz ederek mitokondriyal hasar, hücresel dejenerasyon ve apoptoz süreçlerindeki rollerini araştırmak hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Dicle Üniversitesi'nde Ağustos-Ekim 2024 arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, ACOG kriterlerine göre tanı almış 21 hafif PE, 21 şiddetli PE ve 21 sağlıklı gebe dahil edilmiştir. Plasental dokular, histolojik ve immünohistokimyasal yöntemlerle incelenmiştir. NRF1 ve NRF2 ekspresyonları immün boyama teknikleriyle analiz edilmiş, morfolojik ve moleküler bulgular karşılaştırılmıştır. Bulgular: Kontrol grubunda koryonik villusların düzenli, trofoblastik tabakanın sağlam ve fibrin akümülasyonunun minimal olduğu gözlemlenmiştir. PE gruplarında villöz dejenerasyon, sinsityal düğüm artışı, damar konjesyonu, dilatasyon ve inflamatuar hücre infiltrasyonu tespit edilmiştir. NRF1 ekspresyonu PE gruplarında kontrol grubuna göre azalmış, özellikle sinsityal düğüm ve fibrinoid alanlarda negatifleşmiştir. Buna karşın NRF2 ekspresyonu PE gruplarında belirgin şekilde artmış, sinsityotrofoblast, bağ doku ve vasküler yapılarda yoğun pozitiflik göstermiştir. Sonuç: Preeklampside NRF1 ekspresyonunun azalması, mitokondriyal disfonksiyon ve oksidatif stresle ilişkili apoptoz süreçlerini desteklerken, NRF2'nin artışı, hücresel adaptasyon ve antioksidan savunma mekanizmalarını aktive ettiği düşünülmektedir. Bu bulgular, PE'nin patogenezine ışık tutarak, NRF1 ve NRF2'nin klinik biyomarker ve terapötik hedefler olarak potansiyel rollerini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate placental structural changes in pregnancies with preeclampsia (PE) and investigate the roles of NRF1 and NRF2 protein expression levels in mitochondrial damage, cellular degeneration, and apoptotic processes. Materials and Methods: The research was conducted at Dicle University between August and October 2024. The study included 21 mild PE, 21 severe PE, and 21 healthy pregnancies, diagnosed according to ACOG criteria. Placental tissues were examined using histological and immunohistochemical techniques. NRF1 and NRF2 expressions were analyzed by immunostaining, and morphological and molecular findings were compared. Results: In the control group, the chorionic villi were well-organized, the trophoblastic layer maintained integrity, and fibrin accumulation was minimal. In PE groups, villous degeneration, increased syncytial knots, vascular congestion, dilation, and inflammatory cell infiltration were observed. NRF1 expression decreased in PE groups compared to controls, showing negativity especially in syncytial knots and fibrinoid areas. In contrast, NRF2 expression significantly increased in PE groups, showing strong positivity in syncytiotrophoblasts, connective tissue, and vascular structures. Conclusion: The reduction in NRF1 expression in PE may support apoptotic processes related to mitochondrial dysfunction and oxidative stress, while the increase in NRF2 expression suggests activation of cellular adaptation and antioxidant defense mechanisms. These findings shed light on the pathogenesis of PE, highlighting the potential roles of NRF1 and NRF2 as clinical biomarkers and therapeutic targets.