Makroekonomik göstergeler ile kadınların toplumsal statüsü arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between macroeconomic indicators and social status of women
- Tez No: 925301
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ALKAN, DOÇ. DR. MÜCAHİT AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Panel Veri Analizi, G20 Ülkeleri, Kadının Toplumsal Statü Göstergeleri, Panel Data Analysis, G20 Countries, Women's Social Status Indicators
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Küreselleşmeyle birlikte gelişen teknoloji, istihdamın çeşitlenmesine, eğitim kalitesinin yükselmesine, eğitimli bireylerin sayısının artmasına yol açmıştır. Bu süreç, kadınların toplum içerisindeki rollerinin değişmesine ve toplumların kalkınmasına büyük katkı sağlamıştır. Bununla birlikte kadınlara toplumsal bakış açısı değişerek kendilerine atfedilen geleneksel iş rollerinden erkeklerin hâkim olduğu alanlara geçişini kolaylaşmıştır. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı, seçilmiş G20 ülkelerinin makroekonomik göstergeleri ile farklı coğrafyalardan ve kültürlerden gelen kadınların toplumsal statü göstergeleri arasındaki kısa ve uzun dönem ilişkilerinin panel veri analiziyle incelemesidir. Çalışma sonucunda, oluşturulan modellerin çoğunlukla anlamlı olduğu ve kadınların hem toplumsal hem de ülke ekonomisi için önemli olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar nüfusun önemli bir kısmını oluşturan kadınların hem toplum hem de ekonomi için göz ardı edilmemesi gerektiğini göstermektedir. Özellikle Türkiye'de kadın doğurganlığın artmasıyla birlikte kadın işgücüne katılımın arttığı tespit edilen önemli sonuçlar arasındadır. Bu kapsamda, kadınların istihdama teşvik edilmesi, kadınlar için doğum sonrası bebek bakımının kolaylaştıracak imkanların sağlanması ve eğitime olan yatırımların arttırılmasıyla bölgesel farklılıkların giderilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Developing technology together with globalisation has led to diversification of employment, improvement in the quality of education and an increase in the number of educated individuals. This process has significantly contributed to the change in women's societal roles and the development of societies. In addition, the social perspective on women has changed, facilitating their transition from the traditional job roles attributed to them to areas dominated by men. In this context, this study aims to examine the short and long-term relationships between macroeconomic indicators of selected G20 countries and social status indicators of women from different geographies and cultures through panel data analysis. As a result of the study, it is found that the models are mostly significant and that women are important for both the social and national economy. These results show that women, who constitute a significant portion of the population, should not be ignored for both society and economy. Especially in Turkey, it is among the important results that women's labour force participation increases with the increase in female fertility. In this context, it is recommended that regional differences should be eliminated by encouraging women to employment, providing opportunities to facilitate postnatal baby care for women and increasing investments in education.