Muhasebe bilgi sistemlerinin kullanımı ve muhasebe bilgilerinin kalitesine etkisi
Use of accounting information systems and its impact on the quality of accounting information
  1. Tez No: 925317
  2. Yazar: NOORA SABRI ALGOBURI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH COŞKUN ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe bilgi sistemleri, muhasebe bilgileri, muhasebe bilgilerinin kalitesi, Accounting information systems, accounting information, quality of accounting information
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi ve küreselleşme sayesinde, muhasebe bilgi sistemleri aracılığıyla kullanıcıların kurumsal bilgilere erişimi önemli ölçüde kolaylaşmıştır. Geçmişte, bilgi kullanıcıları için şirketlere ait finansal raporlar yeterli olabilirken, günümüzde finansal bilgilerin ötesinde, şirketler ve kuruluşlar için muhasebe bilgi sistemlerinin stratejik kullanımı hayati bir önem kazanmıştır. Bu çalışma, muhasebe bilgi sistemlerinin kullanımının önemini ve muhasebe bilgilerinin kalitesi üzerindeki etkisini derinlemesine incelemeyi hedeflemektedir. Muhasebeci ve mali müşavirlerden oluşan bir örneklem üzerinde gerçekleştirilen istatistiksel analizler ve analitik yaklaşımla elde edilen bulgular, SPSS istatistik programı kullanılarak açıklanmıştır. Çalışma şu şekilde özetlenmiştir. Muhasebe bilgi sistemlerinin kullanımı, muhasebe bilgilerinin kalitesini artırmada etkin bir rol oynamakta ve bu sistemler, muhasebe bilgilerinin niteliksel özelliklerini geliştirmede kritik bir mekanizma olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, thanks to the rapid advancement of technology and globalization, users' access to corporate information through accounting information systems has become significantly easier. While in the past, financial reports of companies may have been sufficient for information users, today, beyond financial information, the strategic use of accounting information systems for companies and organizations has gained vital importance. This study aims to examine in depth the importance of the use of accounting information systems and their impact on the quality of accounting information. Statistical analyzes performed on a sample of accountants and financial advisors and the findings obtained with the analytical approach were explained using the SPSS statistical program. The study is summarized as follows. The use of accounting information systems plays an active role in improving the quality of accounting information, and these systems are considered a critical mechanism in improving the qualitative characteristics of accounting information.