Eğitim harcamaları ve milli gelir ilişkisi: Muş ili örneği
Relationship between education expenditures and national income: The case of Muş province
  1. Tez No: 925329
  2. Yazar: HASAN TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF AKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Beşeri sermaye, eğitim, milli gelir, eğitim harcamaları, Muş ili, human capital, education, national income, education expenditures, Muş province
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Eğitim, bireylerin bilgi, beceri, tutum ve değerler kazanma sürecidir. Bireyler aldıkları eğitim sonucunda bilgilerini, becerilerini, düşünme yeteneklerini ve kabiliyetlerini üst seviyeye çıkarma fırsatı elde etmektedirler. Bu sayede bireylerin yetenekleri ve becerilerinin gelişmesi ile beraber beşeri sermaye kavramı da gelişme göstermektedir. Beşeri sermayenin gelişmesi ile beraber üretimde uzmanlaşma ve verimlilik daha iyi bir duruma geleceğinden dolayı üretim artacak ve milli gelirde artma eğilimi gösterecektir. İnsanoğlunun iyi ve kaliteli eğitim alması içinde, eğitim sistemine gereken önem verilip, eğitim için gerekli olan harcamalar yapılması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, eğitim harcamaları ile milli gelir arasındaki ilişkiyi açıklamak, bu iki değişkenin birbirini nasıl etkilediğini analiz etmektir. Bu kapsamda yapılan araştırmada, makro düzeyde Türkiye mikro düzeyde ise Muş ili özelinde, eğitim harcamaları ile milli gelir arasındaki ilişki ele alınmıştır. Araştırmanın bulguları, hem Türkiye hem de Muş ili için eğitim harcamaları ile milli gelir arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu, eğitim harcamalarındaki artışın, ekonomik büyümeyi ve milli geliri olumlu yönde etkilediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Education is the process through which individuals acquire knowledge, skills, attitudes, and values. As a consequence of the education they receive, individuals have the opportunity to enhance their knowledge, skills, thinking abilities, and talents to a higher level. In this way, as individuals' abilities and skills develop, the concept of human capital also progresses. With the development of human capital, specialization in production and increased productivity will lead to a rise in production, thereby causing an upward trend in national income. For humanity to receive quality and effective education, it is essential to prioritize the education system and allocate necessary expenditures for education. The aim of this study is to explain the relationship between education expenditures and national income, and to analyze how these two variables influence each other. In this context, the research discusses the relationship between education expenditures and national income at the macro level for Türkiye and at the micro level for the province of Muş. The findings of the study indicate a positive relationship between education expenditures and national income for both Turkey and Muş. This suggests that an increase in education expenditures has a positive impact on economic growth and national income.