Yusuf Atılgan'ın 'Aylak Adam' romanı'nın sosyolojik açıdan değerlendirilmesi
Sociological evaluation of Yusuf Atilgan's novel 'The loiterer'
  1. Tez No: 925364
  2. Yazar: NEVİM ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT GÜLSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yusuf Atılgan, Aylak Adam, Modernleşme, Kentleşme, Göç, Yusuf Atılgan, Aylak Adam, Modernization, Urbanization, Alienation, Anomie
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Türkiye'de romanlar üzerinden yapılan sosyolojik araştırmaların sayısı oldukça azdır. Ancak romanlar, yazıldıkları dönemin özelliklerini yansıtması ve bu dönemlerde yaşanan gelişmelerin insanların toplumsal ve bireysel bakış açılarında yaşanan değişimlerin incelenmesi bakımından önemli veri kaynaklarıdır. Bu anlamda çalışmamızda, yazıldığı dönemde olumlu ve olumsuz pek çok eleştiriye maruz kalmış olan Yusuf Atılgan'ın Aylak Adam romanı, modernleşme ve kentleşme olguları merkeze alınarak sosyolojik açıdan incelenecektir. Çalışmada öncelikle ilgili literatür yardımı ile modernleşme ve kentleşme kavramları ve bunların yarattığı ana olgular olan yalnızlık, yabancılaşma ve anomi konuları incelenmiş ardından ise içerik analizi yöntemi kullanılarak Aylak Adam romanı modernleşme ve kentleşme kavramları çerçevesinde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The number of sociological studies on novels in Turkey is very few. However, novels are important data sources in terms of reflecting the characteristics of the period in which they were written and examining the developments in these periods and the changes in people's social and individual perspectives. In this sense, in our study, the Aylak Adam novel by Yusuf Atılgan, which was exposed to many positive and negative criticisms at the time it was written, will be analyzed sociologically by focusing on the phenomena of modernization and urbanization. In the study, firstly, the concepts of modernization and urbanization, along with the key phenomena they generate, namely loneliness, alienation, and anomie, were examined through relevant literature. Subsequently, using the content analysis method, the novel 'Aylak Adam' was analyzed within the framework of the concepts of modernization and urbanization.