Dünya'da müzik terapi tarihi ve eğitimi
History and education of music therapy in the world
  1. Tez No: 460431
  2. Yazar: GONCA KAYIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. EZGİ SAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Psikoloji, Music, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Terapi, Tarih, Dernek, Eğitim, Dünya, Music therapy, History, Institutions, Education, World
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Müzikle tedavi ilk kez, yaklaşık 6 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Türkler'de görülmektedir. Traces of 'Şaman' adı verilen ilk ruh hekimleri, ritim, müzik ve dansın etkisini; tedavilerinde kullanmışlardır. İslam devletlerinde, hem doktor hem de müzikololog olan Zekeriya Er Razi (854-932), Farabi (870-950) ve İbni Sina (980- 1037) müziğin tedavi edici etkisi üzerine araştırmalar yapmışlardır. ABD'de müzik terapisinin ilk uygulamaları da 18. yy'ın sonlarında başlamıştır. Mısır, Çin, Hindistan, Yunan, Roma medeniyetlerinin tarihi yazıtlarından bilgilere ulaşmak mümkündür. 1800'lü yıllarda ilk müzik terapi müdahalesi, Psikoterapi sırasında rüya durumlarını değiştirmek ve kontrol etmek için Corning'in müzik kullanımıdır. 1926 yılında ilk Müzik Terapi Derneği, Maud Ilsen tarafından, ulusal hastanelerde kullanılmak üzere“Müzik Terapisi Derneği”adıyla kurulmuştur. Dünyada müzik terapisinin günümüze kadar gelen sürecine ve gelişimine; ülkelerin müzik terapisi tarihi ve eğitimini inceleyerek ulaşmak mümkündür. Dünyada müzik terapisinin tarihi ve eğitiminin incelenmesi sonucunda; Avrupa, Amerika, Asya, Afrika ve Okyanusya olmak üzere Dünya'da müzik terapisiyle ilgili tarih, dernek ve eğitim alanında gelişme gösteren toplam 53 ülke bulunmaktadır. Bu araştırmada, müzik terapisi alanında uzmanlaşmak için müzik terapisi ve eğitimi alanında bilgi edinmek isteyen herkesin müziğin tedavi edici gücünün tarihin ilk zamanlarından günümüze kadar gelen sürecindeki gelişim ve değişimi incelenmiştir. Yine bu çalışmanın bir yan amacı da, müzik terapisinin meslek olarak gelişimine ilgi çekmek ve kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlamak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Treatment with music is first seen in Turkish cultures, approximately 6 thousands years ago. Spiritual doctors, who are called shamans, used music and dance in their treatments. Zekeriya Er Razi (854-932), Farabi (870-950) and Ibni Sina (980-1037), both doctors and musicologists at the same time, had researches about treating effects of music in Islamic countries. First music therapy attempts took place in The US, in late 18th century. Earlier in history, tablets have been found, indicating studies in Egypt, China, India, Greek and Rome civilizations. Corning has first used music therapy in 1800s, in order to control and change dream phases during psychotherapy. The first music therapy association was founded in 1926 by Maud Ilsen with the name of“Music Therapy Association”for being used in national hospitals. Today, it is possible to see the development of music therapy from past to present, by analyzing the history and educations of countries. There are, in total, 54 countries which show developments in history, education and association areas about music therapy in Europe, America, Asia, Africa and Oceania. This research studies the changing and development of music's treating power throughout the history, addressing whoever desires to obtain information about music therapies and educations in the world. In addition to that, a secondary purpose of this study is to generate interest to music therapy as a profession and spread its usage areas.