Ergenlerde içselleştirme bozukluklarının tedavisine duygu düzenleme zorluklarının etkisi
The effect of emotion regulation difficulties on the treatment of internalizing disorders in adolescent
- Tez No: 925430
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ÇÖP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme Güçlüğü, Ebeveynin Duygu Düzenleme Güçlüğü, Çocuk Psikiyatrisi, Yataklı Servis Hastası, Tedavi Yanıtı, Emotion Regulation Difficulties, Parental Emotion Regulation Difficulties, Child Psychiatry, Inpatient Adolescent, Treatment Response
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Araştırmamızda içselleştirme sorunları ile yatarak tedavi gören hastaların yatış süreleri ve tedaviye yanıtlarında ebeveynlerinin duygu düzenleme zorluklarının ve kendi duygu düzenleme zorluklarının etkisini araştırmayı, bu etkilerin birbirleriyle ilişkilerini ortaya çıkarmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızın örneklemi 20.03.2024-15.11.2024 tarihleri arasında çocuk psikiyatri servisinde yatışı olan, tanısı içselleştirme bozukluklarından biri olan, çalışmaya katılım kriterlerini taşıyan ve çalışmaya katılması için ailesinin onam verdiği ergenlerden ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan ebeveynlerinden oluşturulmuştur. Çalışmaya 70 hasta, 70 ebeveyn alınmıştır. Hastaların 5 tanesi tedaviyi tamamlamadan tedavi ret ile taburcu olduğu için çalışmanın veri analizi 65 hasta-ebeveyn çifti üzerinden yapılmıştır. Klinisyen tarafından yatış ve taburculuk sırasında tedavi yanıtı değerlendirmek amacıyla KGİÖ“Genel Klinik İzlenim Ölçeği ”doldurulmuştur. Ebeveynler tarafından yatış sırasında“Sosyodemografik Veri Formu”, duygu düzenleme güçlüklerinin saptanması için DDGÖ-16 (Duygu Düzenleme Güçlüğü Kısa Formu), çocuklarının duygularıyla baş etme becerilerini değerlendirmek için ODBÖ (Olumsuz Duygularla Baş Etme Ölçeği) doldurulmuştur. Hastalar yatış sırasında; içselleştirme sorunlarını saptamak için“Güçler ve Güçlükler Anketi (GGA)”, depresif belirtilerin varlığını ve şiddetini saptamak için“Çocuklar için Depresyon Ölçeği (ÇDÖ)”, anksiyete belirtilerini varlığını ve şiddetini saptamak için KAY-BÖ (Çocukluk Çağı Kaygı Bozuklukları Özbildirim Ölçeği), duygu düzenleme zorluklarını saptamak için“DDGÖ (Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği”) doldurmuştur. Ebeveynlere ve çocuklara araştırma hakkında bilgilendirilme yapılıp araştırmaya katılmayı kabul edenlerden sözel aydınlatılmış onam ve yazılı olarak 'Bilgilendirilmiş Gönüllü Onam Formu' alınmıştır. Bulgular: Çalışmamızda ebeveynlerin duygu düzenleme zorluklarının olumsuz ebeveyn tutumlarını artırdığı, çocukların duygu düzenleme zorluklarının da çocuklardaki içselleştirme sorunlarını artırdığı gösterilmiştir. Total etkiler açısından, ebeveyn duygu düzenleme güçlüğünün çocukların içselleştirme sorunları üzerindeki toplam etkisi güçlü ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu, ebeveynlerin duygu düzenleme güçlüklerinin dolaylı yollarla çocukların psikososyal sonuçlarını etkileyebileceğini göstermektedir. Çocukların duygu düzenleme güçlüğünün de ebeveyn destekleyici tutumları üzerinden tedaviye istatistiksel olarak anlamlı bir toplam etkisi olduğu gösterilmiştir. Sonuç: Çalışma sonuçlarımız, ebeveynlerin duygu düzenleme güçlüklerinin ebeveynlik tutumları üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, çocuk ve ergen psikiyatrisi yataklı servislerinde tedavi gören ergenlerin tedaviye yanıtını birçok değişkenin etkilediği, bu değişkenler arasında olumlu ebeveynlik tutumlarının da önemli bir rol oynadığı çalışmamızda gösterilmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, yataklı servislerde tedavi gören ergenlerin ebeveynlerinin tedavi sürecine daha etkin bir şekilde dahil edilmesi ve özellikle olumlu ebeveynlik tutumlarının tedavi süreci ile sonrasında desteklenmesinin, tedavi başarısının artırılmasına önemli katkılar sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the impact of emotion regulation difficulties on the length of hospital stay and treatment response among adolescents hospitalized with internalizing disorders. Additionally, it explores the relationship between adolescents' own emotion regulation difficulties and those of their parents. Materials and Methods: The study sample consisted of adolescents diagnosed with internalizing disorders who were hospitalized in the child psychiatry unit between March 20, 2024, and November 15, 2024. Inclusion criteria included meeting the study's participation requirements and obtaining parental consent. The study included 70 adolescents and 70 parents.The data analysis for the study was conducted based on 65 patient-parent diad, as five patients discontinued treatment and were discharged upon refusing further treatment. Treatment response during admission and discharge was evaluated by clinicians using the Clinical Global Impressions (CGU) Scale. Parents completed a Sociodemographic Data Form, the Difficulties in Emotion Regulation Scale-16 (DERS-16) to assess their emotion regulation difficulties, and the Coping with Children's Negative Emotions Scale (CCNES) to evaluate their strategies for managing their child's emotional difficulties. Adolescents completed the Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) to assess internalizing problems, the Children's Depression Inventory (CDI) to determine the presence and severity of depressive symptoms, the Screen for Child Anxiety Related Disorders (SCARED) to evaluate anxiety symptoms, and the Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) to assess emotion regulation difficulties. Verbal and written informed consent was obtained from adolescents and their parents after providing detailed information about the study. Results: In our study, it was demonstrated that parents' difficulties in emotion regulation increase negative parenting attitudes, while children's difficulties in emotion regulation exacerbate internalizing problems in children. Regarding total effects, the overall impact of parental emotion regulation difficulties on children's internalizing problems was found to be strong and statistically significant. This indicates that parents' emotion regulation difficulties may indirectly influence children's psychosocial outcomes. Additionally, it was shown that children's difficulties in emotion regulation have a statistically significant total effect on treatment outcomes through parents' supportive attitudes. Conclusion: Our study results indicate that parents' difficulties in emotion regulation significantly influence their parenting attitudes. Furthermore, it has been demonstrated in our study that the treatment response of adolescents receiving inpatient care in child and adolescent psychiatry units is affected by various factors, among which positive parenting attitudes play an important role. Based on these findings, it is considered that the active involvement of parents in the treatment process of adolescents receiving inpatient care, as well as the support of positive parenting attitudes during and after the treatment process, could make significant contributions to improving treatment outcomes.