Birinci trimester tarama testlerinin ve ultrasonografik bulguların preterm erken membran rüptürü ve preterm doğumu öngermedeki rolü
The role of first trimester screening tests and ultrasonographic findings in predicting preterm early membrane rupture and preterm birth
  1. Tez No: 925474
  2. Yazar: VOLKAN AKTEMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ MİHMANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preterm doğum, erken membran rüptürü, PAPP-A, serbest β-HCG, nukal translüsensi, gebelik komplikasyonları, Preterm birth, premature rupture of membranes, PAPP-A, free β-HCG, nuchal translucency, pregnancy complications
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, birinci trimester tarama testlerinde kullanılan biyokimyasal belirteçler (PAPP-A, serbest β-HCG) ve ultrasonografik bulguların (nukal translüsensi) preterm erken membran rüptürü (PPROM) ve preterm doğumu öngörmedeki prognostik değerini araştırmaktır. Materyal ve Metod: Çalışma, retrospektif vaka-kontrol tasarımına dayalı olarak gerçekleştirildi. 1 Ocak 2022 - 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde 11-14. gebelik haftaları arasında birinci trimester tarama testi yapılmış ve aynı hastanede doğum yapmış toplam 229 gebeye ait veriler incelendi. Biyokimyasal belirteçler, ultrasonografik bulgular ve demografik veriler retrospektif olarak hastane kayıt sisteminden toplandı ve istatistiksel analizlerle değerlendirildi. Çalışmada, PAPP-A, serbest β-HCG ve NT değerlerinin prognostik gücü analiz edildi. Bulgular: Düşük PAPP-A MoM seviyeleri, PPROM ve preterm doğum ile anlamlı şekilde ilişki bulundu (p < 0.001). PAPP-A MoM değerlerinin kategorik olarak sınıflandırıldığı analizde, PAPP-A MoM değeri 0.5 MoM altında olan gebelerin oranı PPROM olan grupta %43.48, PPROM olmayan grupta %5.34 olarak hesaplanmıştır. PAPP-A MoM değeri 2.5 MoM'un üzerinde olan gebelerin oranı PPROM olmayan grupta %3.40 iken, PPROM olan grupta bu değerin üzerinde bir vaka saptanmamıştır (%0.00). Fisher exact testi sonuçlarına göre, PAPP-A MoM kategorileri ile PPROM durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p < 0.001). Benzer şekilde, PAPP-A MoM değeri 0.5 MoM altında olan gebelerin oranı, preterm doğum yapan grupta %20.75, miadında doğum yapan grupta ise %5.68 olarak hesaplanmıştır. PAPP-A MoM değeri 2.5 MoM'un üzerinde olan gebelerin oranı preterm doğum yapan grupta %0, miadında doğum yapan grupta ise %3.98 olarak bulunmuştur. Fisher exact testi sonuçlarına göre, PAPP-A MoM kategorileri ile preterm doğum arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p = 0.003). Serbest β-HCG değerlerinin prognostik gücü sınırlı bulunmuş ve tek başına preterm doğumu öngörmede etkili olmadığı görülmüştür (p > 0.05). Nukal translüsensi (NT) ölçümleri ile preterm doğum arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Doğum sonuçları açısından değerlendirildiğinde, PPROM ve preterm doğum vakalarında sezaryen oranı ve düşük doğum ağırlığı oranlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmanın sonucuna göre, PPROM ve preterm doğum tanısı alan gebelerde, 1. trimesterde ölçülen serum PAPP-A düzeyleri, normal gebelere kıyasla daha düşük bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the prognostic value of biochemical markers (PAPP-A, free β-HCG) and ultrasonographic findings (nuchal translucency) used in first-trimester screening tests in predicting preterm premature rupture of membranes (PPROM) and preterm birth. Materials and Methods: This study was conducted using a retrospective case-control design. Data from a total of 229 pregnant women who underwent first-trimester screening tests between January 1, 2022, and July 1, 2024, at Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital and subsequently gave birth at the same hospital were analyzed. Biochemical markers, ultrasonographic findings, and demographic data were retrospectively collected from the hospital records and analyzed using statistical methods. The prognostic power of PAPP-A, free β-HCG, and NT values was evaluated. Results: Low PAPP-A MoM levels were significantly associated with PPROM and preterm birth (p < 0.001). In the categorical analysis of PAPP-A MoM values, the proportion of pregnant women with PAPP-A MoM < 0.5 was 43.48% in the PPROM group and 5.34% in the non-PPROM group. The proportion of pregnant women with PAPP-A MoM > 2.5 was 3.40% in the non-PPROM group, while no cases were observed in the PPROM group (0.00%). According to Fisher's exact test, a statistically significant relationship was found between PAPP-A MoM categories and PPROM (p < 0.001). Similarly, the proportion of pregnant women with PAPP-A MoM < 0.5 was 20.75% in the preterm birth group and 5.68% in the term birth group. The proportion of pregnant women with PAPP-A MoM > 2.5 was 0% in the preterm birth group and 3.98% in the term birth group. According to Fisher's exact test, a statistically significant relationship was found between PAPP-A MoM categories and preterm birth (p = 0.003). The prognostic value of free β-HCG was found to be limited, and it was not effective in predicting preterm birth (p > 0.05). No significant relationship was found between nuchal translucency (NT) measurements and preterm birth. Regarding birth outcomes, cesarean section rates and low birth weight rates were higher in PPROM and preterm birth cases. Conclusion: According to this study, serum PAPP-A levels measured in the first trimester were found to be lower in pregnant women diagnosed with PPROM and preterm birth compared to normal pregnancies.