DİRAS3'ün endometriyum kanserinde ekspresyon seviyeleri ve bunun prognoz üzerine klinik etkisi
Expression levels of DIRAS3 in endometrial cancer and its clinical impact on prognosis
  1. Tez No: 925475
  2. Yazar: AHMET MURAT PEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ALKIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: DİRAS3, Endometriyal kanser, İmmünohistokimya, p16 ekspresyonu, TP53 mutasyonu, DIRAS3, Endometrial cancer, Immunohistochemistry, p16 expression, TP53 mutation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: DİRAS'ün Endometriyal Kanser olgularında immünohistokimyasal olarak boyanma farklılığını göstermek, kötü prognostik faktörlerle ve diğer moleküler belirteçlerle ilişkisini saptamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamızda, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Jinekoloji Onkoloji Kliniğinde ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde Haziran 2021 – Eylül 2024 tarihleri arasında Endometriyum Kanseri ve kanser dışı nedenlerle operasyon geçiren ve çalışmamızın dahil olma kriterlerini taşıyan 96 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Bu hastaların patoloji örneklerinin DİRAS3 antikoru ile immünohistokimyasal yöntemlerle boyanması incelenmiştir. Bu boyanma durumu gruplar arası ve gruplar içi kötü prognostik faktörler ve diğer moleküler belirteçlerle karşılaştırıldı. Bulgular: Benign ve Malign gruplar arasında yaş (p0.05). Sağkalım, adjuvan tedavi, kemoterapi, radyoterapi gereksinimi ve nüks açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). MMR eksikliği açısından fark saptanmazken (p=0.333), p16 (p=0.008) ve p53 (p=0.001) ekspresyonları istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi. Bu bulgular, DİRAS3 pozitifliğinin tümör histolojisi ve belirli moleküler belirteçlerle ilişkili olabileceğini göstermektedir. Sonuç: Çalışmamız, endometrial kanser gelişiminde yaş, obezite ve diyabetin önemli risk faktörleri olduğunu desteklemektedir. DİRAS3 ekspresyonu, seröz histoloji, TP53 mutasyonları ve p16 aşırı ekspresyonu ile ilişkilidir. Bu bulgular, DİRAS3'ün agresif tümör biyolojisiyle ilişkisini ve biyobelirteç potansiyelini göstermektedir. Daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to demonstrate the immunohistochemical staining differences of DIRAS3 in endometrial cancer cases and to determine its relationship with poor prognostic factors and other molecular markers. Materials and Methods: This retrospective study included data from 96 patients who underwent surgery for endometrial cancer or non-cancerous reasons at the Gynecologic Oncology and Obstetrics & Gynecology Clinics of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between June 2021 and September 2024. The pathology specimens of these patients were analyzed for DIRAS3 staining using immunohistochemical methods. The staining patterns were compared between and within groups concerning poor prognostic factors and other molecular markers. Results: A significant difference was found between the benign and malignant groups regarding age (p0.05). There was no significant difference in survival, adjuvant treatment, chemotherapy, radiotherapy, or recurrence between groups (p>0.05). While no association was found with MMR deficiency (p=0.333), p16 (p=0.008) and p53 (p=0.001) expression showed statistically significant differences. These findings suggest that DIRAS3 positivity may be associated with tumor histology and specific molecular markers. Conclusion: Our study supports that age, obesity, and diabetes are important risk factors in the development of endometrial cancer. DIRAS3 expression is associated with serous histology, TP53 mutations, and p16 overexpression. These findings suggest a potential role for DIRAS3 in aggressive tumor biology and its potential as a biomarker. Further studies are needed for a comprehensive understanding.