Şizofreni hastalarında bilişsel işlevlerin etkinlik ve tolerabiliteye etkisi: Monoterapi versus politerapi
The impact of cognitive functions on efficacy and tolerability in patients with schizophrenia: Monotherapy versus polytherapy
  1. Tez No: 925473
  2. Yazar: İZGİ AYÇIL GENCAN YILMAZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDİNE YAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Antipsikotik, Monoterapi, Politerapi, İşlevsellik, Nörobiliş, Sosyal Biliş, Psikoz, Yan etki, Antipsychotics, Monotherapy, Polypharmacy, Functionality, Neurocognition, Social Cognition, Psychosis, Side Effect
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET: Amaç: Şizofreni hastalarında bilişsel bozuklukların etiyolojisi, hastalık sürecinde nasıl ilerlediği, nelerden etkilendiği ve nasıl iyileştirilebileceği her zaman önemli araştırma alanlarından biri olmuştur. Mevcut antipsikotik (AP) tedaviler ile şizofreninin pozitif semptomlarında iyileşme görülürken, hastaların işlevselliğini etkileyen negatif semptomlar ve bilişsel yetilerdeki iyileşme kısıtlı durmaktadır. Tedavi kılavuzlarında antipsikotik monoterapisi (APM) birinci sıra tedavi seçeneği olmakla birlikte, klinik uygulamada pozitif semptomlar yatışmadığında antipsikotik politerapisi (APP) sık kullanım alanına sahiptir. Ancak bu durumun hastaların bilişsel işlevlerini, işlevselliğini ve yan etki yükünü nasıl etkilediği konusunda yapılmış çalışmalar kısıtlıdır. Bu çalışmanın amacı APM kullanan şizofreni hastaları ile APP kullanan şizofreni hastaları arasında bilişsel işlevler, sosyal işlevsellik ve yan etkileri karşılaştırmak ve bilişsel işlevlerle yan etki, işlevsellik ve etkinlik arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Çalışma kesitsel nitelikte yürütülmüş bir tez çalışması olup, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygulanmış ve Etik Kurul onamı alınmıştır. Çalışmaya 18-65 yaş arası, DSM-V'e göre şizofreni tanısı almış, en az 3 yıldır remisyonda olan ve aynı AP tedaviyi kullanan (tedavisi değişmemiş), 42 APM kullanan ve 42 APP kullanan toplam 84 hasta dahil edilmiştir. Ek nörolojik hastalığı, mental retardasyonu, testi tamamlamasına engel fiziksel rahatsızlığı ve SCID-5 ile klinik görüşme sonucu ek psikiyatrik hastalığı olan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışmaya alınan hastalardan Aydınlatılmış Onam alınmış, Sosyodemografik ve Klinik Veri Toplama Formu doldurulmuş, Penn Computerized Neurocognitive Battery (Penn Bilgisayarlı nörobilişsel test bataryası (Penn CNB)), Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS), The Udvalg for Kliniske Undersøgelser Yan Etki Ölçeği (UKU Yan Etki Ölçeği), Bireysel ve Sosyal Performans Ölçeği (PSP) uygulanmıştır. Bulgular: APP kullanan hastaların yüzsel gecikmiş bellek testi, işlemleme hızı ve yanlış pozitif korkmuş duygu tanıması APM kullanan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha kötü sonuçlanmıştır. Gruplar plaseboya göre etkinliği kanıtlanmış klorpromazin 500mg/g eşdeğer doz altı ve üstü gruplara göre ayrıldığında 500mg üstü doz grubunda yüzsel ve uzamsal gecikmiş bellek, doğru üzgün duygu tanıma ve yanlış pozitif korkmuş duygu tanıma 500mg altı doz grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha kötü sonuçlanmıştır. APM ve APP kullanan gruplar arasında UKU yan etki ölçeği ve PSP puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilmiş, APM kullanan grupta yan etki daha az ve işlevsellik daha iyi saptanmıştır. Her iki grup arasında PANSS skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. UKU yan etki ölçeği ve bilişsel test sonuçları arasındaki korelasyona bakıldığında, bellek, yürütücü bilişsel işlevler, sosyal biliş, motor ve sensorimotor işlevler arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. PSP ile bilişsel test sonuçları arasındaki korelasyona bakıldığında bellek, dikkat hariç diğer yürütücü işlevler ve sosyal biliş arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. PANSS negatif puanları ile motor alanda negatif yönlü zayıf bir ilişki saptanmıştır. Sosyal biliş alanında negatif, genel ve toplam puanlarla negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Pozitif ölçek puanları ile herhangi bir korelasyon görülmemiştir. Sonuç: Bu çalışmada şizofreni hastalarında bilişsel işlevlerin APP, AP dozu, yan etki, işlevsellik ve semptom şiddetinden nasıl etkilendiği incelenmiştir. APP direkt olarak tüm bilişsel işlevlerde APM'ne göre artmış bir bozulmaya sebebiyet vermemekle birlikte, artmış AP dozu, yan etki yükü ve sosyal işlevsellikte bozulma üzerinden bilişsel işlevlerde bir bozulmaya sebebiyet vermektedir. Literatürde yan etki ile bilişsel işlevler arasındaki ilişkiyi değerlendiren çalışmalar özellikle sosyal biliş alanında kısıtlıdır, bu yüzden bulgularımız bu alanda önemli bir eksiğe ışık tutmaktadır. Şizofreni ve bilişsel işlevlerde bozulma her zaman araştırılmaya devam edilecek önemli bir konu olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: Objective: The etiology of cognitive impairment in patients with schizophrenia, how they progress during the course of the illness, what factors influence them, and how they can be improved have always been significant areas of research. While current antipsychotic (AP) treatments lead to improvements in the positive symptoms of schizophrenia, improvements in negative symptoms and cognitive abilities, which affect patients' functionality, remain limited. Although antipsychotic monotherapy (APM) is the first-line treatment option in treatment guidelines, antipsychotic polypharmacy (APP) is frequently used in clinical practice when positive symptoms do not subside. However, studies investigating how this situation affects patients' cognitive functions, functionality, and side effect burden are limited. The aim of this study is to compare cognitive functions, social functionality, and side effects between schizophrenia patients using APM and those using APP, as well as to examine the relationship between cognitive functions and side effects, functionality and efficacy. Materials and Method: This study is a cross-sectional residency thesis, conducted at the University of Health Sciences Erenköy Psychiatric and Neurological Diseases Training and Research Hospital with the approval of the Ethics Committee. A total of 84 patients, including 42 using APM and 42 using APP, were included in the study. Participants were aged between 18-65 years, diagnosed with schizophrenia according to DSM-V, had been in remission for at least three years, and had been using the same AP treatment without any changes. Patients with additional neurological diseases, mental retardation, physical illnesses preventing the test completion, or additional psychiatric disorders diagnosed via clinical interviews with SCID-5 were excluded. Informed consent was obtained from all participants, and the Sociodemographic and Clinical Data Collection Form, Penn Computerized Neurocognitive Battery (Penn CNB), Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), The Udvalg for Kliniske Undersøgelser Side Effect Rating Scale (UKU Side Effect Scale), and Personal and Social Performance Scale (PSP) were administered. Results: Patients using APP showed significantly poorer results in facial delayed memory tests, processing speed, and false-positive fearful emotion recognition compared to those using APM. When the groups were divided based on a chlorpromazine equivalent dose of 500 mg/day (above and below 500 mg), the group receiving doses above 500 mg exhibited significantly worse performance in facial and spatial delayed memory, correct sad emotion recognition, and false-positive fearful emotion recognition compared to the group receiving doses below 500 mg. A statistically significant difference was found between APM and APP groups in UKU side effect scale and PSP scores, with the APM group experiencing fewer side effects and better functionality. No significant difference was found between the groups in PANSS scores. A negative correlation was identified between the UKU side effect scale and cognitive test results, particularly in memory, executive cognitive functions, social cognition, motor, and sensorimotor functions. A positive correlation was found between PSP scores and cognitive test results in memory, executive functions except attention and social cognition. A weak negative correlation was observed between PANSS negative scores and motor function. In the domain of social cognition, a statistically significant negative correlation was found with negative, general, and total PANSS scores. No correlation was observed with positive PANSS scores. Conclusion: This study examined how cognitive functions in schizophrenia patients are affected by APP, AP dose, side effects, functionality, and symptom severity. Although APP does not directly lead to increased cognitive impairment in all domains compared to APM, it contributes to cognitive decline through increased AP dose, side effect burden and impaired social functionality. Studies evaluating the relationship between side effects and cognitive functions, particularly in social cognition, are limited in the literature. Therefore, our findings shed light on an important gap in this area. Schizophrenia and cognitive impairment will always remain significant subjects of ongoing research.