Rusya-Ukrayna Savaşı'nın yazılı basına yansıması: New York Tımes ve Sabah gazeteleri örneği
Reflection of the Russia-Ukraine war in the printed press: The example of the New York Times and Sabah newspapers
- Tez No: 925537
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN NECATİ BÜYÜKBAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Uluslararası İlişkiler, Journalism, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Rusya-Ukrayna Savaşı, medya, çerçeveleme, içerik analizi, New York Times, Sabah gazetesi, Russia-Ukraine War, media, framing, content analysis, The New York Times, Sabah newspaper
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın yazılı basına yansımalarını incelemek amacıyla New York Times ve Sabah gazetelerini örnek olay olarak ele almıştır. Çalışmanın temel sorunsalı, farklı medya organlarının aynı uluslararası krizi nasıl çerçevelediği ve okuyucularına nasıl aktardığıdır. Bu bağlamda, içerik analizi yöntemi kullanılarak haber metinleri incelenmiş ve iki gazetenin savaş haberlerini ele alış biçimleri karşılaştırılmıştır. Araştırmada, 24 Şubat 2022 ile 11 Mart 2022 tarihleri arasındaki iki hafta boyunca ana sayfada yer alan Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili manşet haber ağırlıklı haberler örneklem olarak seçilmiştir. Her iki gazetede yayımlanan haberler; dil, söylem, kaynak kullanımı, tarafsızlık ve çatışma çerçeveleri gibi kategoriler üzerinden değerlendirilmiştir. Metin analiz ve Çözümlemelerinde, Teun Adrian van Dijk'ın eleştirel söylem çözümlemesi yöntemi ve nitel araştırma teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, New York Times'ın daha çok Batı yanlısı ve liberal bir bakış açısıyla haber sunduğunu, Sabah gazetesinin ise Türkiye'nin jeopolitik çıkarlarını önceleyen ve tarafsızlık iddiasını korumaya çalışan bir dil kullandığını göstermektedir. Çalışma, medyanın uluslararası krizlerde kamuoyu oluşturma üzerindeki etkisini ve farklı ülkelerdeki haber çerçeveleme farklılıklarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the media coverage of the Russia-Ukraine War through the case studies of The New York Times and Sabah newspapers. The primary research question investigates how different media outlets frame the same international crisis and communicate it to their readers. Content analysis was employed to analyze news articles and compare the approaches of these two newspapers in reporting the war. In the study, headline news about the Russia-Ukraine war on the front page for two weeks between February 24, 2022 and March 11, 2022 were selected as the sample. Articles were evaluated using categories such as language, discourse, source usage, neutrality, and conflict framing. The findings reveal that The New York Times predominantly reported the war with a pro-Western and liberal perspective, while Sabah newspaper adopted a narrative prioritizing Türkiye's geopolitical interests and attempting to maintain neutrality. This study highlights the role of media in shaping public opinion during international crises and demonstrates the framing differences across countries.