Türkiye'de öğretmen eğitiminde olası gelecek senaryoları (20 yıl sonrası için: 2043)
Possible future scenarios for teacher education in Turkey (20 years ahead: 2043)
- Tez No: 925588
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN SEMERCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gelecek senaryoları, öğretmen eğitimi, öğretmenlik mesleği, Future scenarios, teacher education, teaching profession
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Araştırmanın amacı Türkiye'de öğretmen eğitiminde olası gelecek senaryolarının belirlenmesidir. Bu çerçevede şu sorulara cevap aranmıştır. Öğretmen eğitiminde öğretmenlik meslek bilgisi açısından gelecek senaryoları nelerdir? Öğretmen eğitiminde alan bilgisi açısından gelecek senaryoları nelerdir? Öğretmen eğitiminde genel kültür bilgisi açısından gelecek senaryoları nelerdir? Öğretmen eğitiminde eğitim felsefeleri açısından gelecek senaryoları nelerdir? Öğretmen eğitiminde eğitim fakültesi dışına verilen pedagojik formasyon eğitimi açısından gelecek senaryoları nelerdir? Bu çalışma nitel bir çalışma olup fenomenolojik bir desenle tasarlanmıştır. Elde edilen nitel veriler betimsel analiz yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak Türkiye'de Öğretmen Eğitiminde Olası Gelecek Senaryoları (TÖE-GELSE) anketi oluşturulmuş ve veriler online olarak toplanmıştır. Türkiye'de öğretmen eğitimine ilişkin gelecek senaryoları…olursa…sonuç(lar) ortaya çıkar“ kalıbından hareket edilerek öğretmen eğitimine ilişkin olası gelecekler öngörülmeye çalışılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, belirli bir olguya dair deneyime sahip bireyler arasından, amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiştir. Araştırma grubunu 68 farklı eğitim fakültesinde görev yapan 375 öğretim elemanı oluşturmuştur. Araştırmada, öğretmen eğitiminde öğretmenlik meslek bilgisi, alan bilgisi, genel kültür bilgisi, eğitim felsefeleri ve eğitim fakültesi dışına verilen pedagojik formasyon eğitimi açısından gelecek senaryoları belirlenmiştir. Öğretmenlik meslek bilgisi açısından, ”Öğretmenlik meslek bilgisi dersleri, alanında uzman kişiler tarafından ve ciddi bir şekilde verilmezse, bu durum toplumun tüm meslek alanlarını olumsuz etkileyecektir.“ senaryosu birinci sırada öne çıkan senaryo olmuştur. Alan bilgisi açısından, ”Alan bilgisi dersleri içerik açısından doyurucu olarak verilirse, öğretmenliğin öğretim gücünü artıracaktır.“ senaryosu birinci sırada öne çıkmıştır. Genel kültür bilgisi açısından, ”Genel kültür dersleri, öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği çocuğu sevme, hoşgörülü olma, disiplin sağlama, doğru düşünmeyi öğrenme, mantık yürütme, araştırmacı olma gibi beceriler üzerine kurulursa, öğretmen adayları kendilerini geliştirecektir.“ senaryosu birinci sırada öne çıkmıştır. Eğitim felsefeleri açısından, ”Öğretmen eğitimi ve siyaset birbirinden ayrılırsa, sürdürülebilir ve kalıcı bir öğretmen eğitimi modeli uygulanır; böylelikle öğretmenliğin kalitesi ve saygınlığı artacaktır.“ senaryosu birinci sırada öne çıkan senaryo olmuştur. Eğitim fakültesi dışına verilen pedagojik formasyon eğitimi açısından ise, ”Pedagojik formasyon eğitimi dersleri sıradan bir sertifika dersleri gibi verilirse, öğretmenlik saygınlığını kaybedecektir." senaryosu birinci sırada öne çıkmıştır. Araştırmada, öğretmen eğitiminin farklı boyutlarında öne çıkan senaryoların analiziyle birlikte, eğitim politikaları ve uygulamaları için rehberlik edebilecek bir çerçeve sunulmaya çalışılmıştır. Araştırmada ortaya çıkan sonuçların, öğretmen eğitiminin kalitesini artırmak için gelecekte yapılacak düzenlemelere ve stratejik planlamalara katkı sağlaması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to identify possible future scenarios in teacher education in Turkey. In this framework, answers to the following questions were sought. What are the future scenarios in terms of teaching professional knowledge in teacher education? What are the future scenarios in terms of content knowledge in teacher education? What are the future scenarios in terms of general cultural knowledge in teacher education? What are the future scenarios in terms of educational philosophies in teacher education? What are the future scenarios in terms of pedagogical formation education given given to the people who are not from the faculty of education in teacher education? This study is a qualitative study designed with phenomenological method. The qualitative data obtained were analysed by descriptive analysis. Possible Future Scenarios in Teacher Education in Turkey (TÖE-GELSE) questionnaire was developed as a data collection tool. Based on the pattern 'if future scenarios in teacher education in Turkey...happen...result(s) will emerge', possible futures about teacher education were tried to be predicted. The participants of the study were selected among individuals who have experience with a particular phenomenon by using purposive sampling method. The research group consisted of 375 academic staff working in 68 different education faculties. In the research, future scenarios were determined in terms of teaching professional knowledge, content knowledge, general cultural knowledge, educational philosophies and pedagogical formation education given to the people who are not from the faculty of education. In terms of teaching professional knowledge, the scenario 'If teaching professional knowledge courses are not given by experts in their fields and in a serious way, this situation will negatively affect all professional areas of the society.' was the scenario that came to the fore in the first place. In terms of content knowledge, the scenario 'If the content of the content knowledge courses is satisfactory in terms of content, it will increase the teaching power of teaching.' came to the fore in the first place. In terms of general culture knowledge, the scenario 'If general culture courses are based on the skills required by the teaching profession such as loving children, being tolerant, providing discipline, learning to think correctly, reasoning, and being a researcher, prospective teachers will improve themselves.' came to the fore in the first place. In terms of educational philosophies, the scenario 'If teacher education and politics are separated from each other, a sustainable and permanent teacher education model will be implemented; thus, the quality and prestige of teaching as profession will increase.' was the most prominent scenario. In terms of pedagogical formation education given to those who are not from the faculty of education, the scenario 'If pedagogical formation education courses are given as ordinary certificate courses, teaching will lose its prestige.' came to the fore in the first place. This research provides a framework that may guide educational policies and practices by analysing the scenarios in different dimensions of teacher education. In this context, it is suggested that the results of the study will guide future regulations and strategic planning to improve the quality of teacher education.