Fetal ve neonatal otopsilerin retrospektif incelenmesi
Evaluation of fetal and neonatal autopsies in single centre
- Tez No: 925948
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERİL TALİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fetüs, yenidoğan, otopsi, postmortem inceleme, Fetus, newborn, autopsy, postmortem examination
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada fetal ve neonatal otopsiler incelenerek postmortem incelemelerin genel profilinin ortaya konulması, başlıca klinik özelliklerin ve tanıların belirlenmesi, otopsi incelemesinin kliniğe katkısının araştırılması amaçlanmıştır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Pediatrik ve Perinatal Patoloji Ünitesi'nde 2013-2022 yılları arasında yapılan 724'ü (%92,3) fetal, 60'ı (%7,7) yenidoğan olmak üzere 784 otopsi incelenmiştir. Otopsilerin 743'ü (%94,8) Hacettepe Hastanelerinden, 41'i (%5,2) diğer merkezlerden gönderilmiştir. Fetüslerin 418'i (%57,7) termine edilmiş, 298'i (%41,2) intrauterin eksitus olmuştur. En sık terminasyon nedeni (%57,9) konjenital malformasyonlardır. Fetal otopsi incelemesinde 247 (%34) fetüste çoklu sistem bulguları; en sık olarak 293 (%40,4) fetüste merkezi sinir sistemi bulguları görülmüştür. Antenatal değerlendirmeye katkıda fetal otopsilerin %41,6'sı uyumlu/ek katkı olmaması nedeniyle kategori 1, %42,8'i minör katkılar nedeniyle kategori 2, %11'i majör katkılar nedeniyle kategori 3, %1,2'si uyumsuz bulgular nedeniyle kategori 4, %1,8'i uyumlu fakat doğrulanmayan tanılar da olması nedeniyle kategori 5, %1,5'i kısıtlı bilgi nedeniyle değerlendirilemediği için kategori 6 olarak sınıflandırılmıştır. Yenidoğanların 35'i (%60,3) preterm, 23'ü (%39,7) termdir. Yaşları ortalama 4,63 (0 – 24) gündür. Klinik izlemlerindeki tanılarına bakıldığında, en sık klinik tanının 20 hastada (%33,3) konjenital kalp hastalığı olduğu görülmüştür. Yenidoğan otopsilerinin 56'sında (%93,3) çoklu sistem bulguları saptanmıştır; en sık olarak 54'ünde (%90) solunum sistemi bulguları görülmüştür. Yenidoğan otopsisinin klinik değerlendirmeye katkısında vakaların %18,3'ü uyumlu/ek katkı olmaması nedeniyle kategori 1, %65'i minör katkılar nedeniyle kategori 2, %15'i majör katkılar nedeniyle kategori 3, %1,7'si kısıtlı bilgi nedeniyle değerlendirilemediği için kategori 6 olarak sınıflandırılmıştır. Otopsinin sağladığı ek bulguların yanı sıra klinikteki tanıların doğrulanması da önemli bir katkıdır. Klinisyenler hastalarını kaybettiklerinde otopsi incelemesi yapılabileceğini ve bunun katkılarını hatırlayarak ailelere bu seçeneği sunmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the general profile of fetal and neonatal autopsies, identify prominent clinical features and diagnoses, and explore the contribution of autopsy findings to clinical practice. A total of 784 autopsies examined at the Hacettepe University Faculty of Medicine İhsan Doğramacı Children's Hospital Pediatric and Perinatal Pathology Unit between 2013 and 2022 were evaluated, of which 724 (92.3%) were fetal and 60 (7.7%) were neonatal autopsies. Among them, 743 (94.8%) were from Hacettepe hospitals, and 41 (5.2%) were referred from other centers. 418 (57.7%) fetuses were terminated, and 298 (41.2%) were intrauterine deaths. The most common cause for termination (57.9%) was congenital malformations. In fetal autopsies, multiple system findings were observed in 247 (34%) fetuses, while central nervous system findings were seen in 293 (40.4%) fetuses, being the most common. Regarding the contribution to antenatal assessment, 41.6% of fetal autopsies were classified as category 1 due to full agreement or lack of additional findings, 42.8% as category 2 due to minor contributions, 11% as category 3 due to major contributions, 1.2% as category 4 due to disagreement, 1.8% as category 5 due to partial agreement with presence of some unconfirmed clinical diagnoses, and 1.5% as category 6 due to limited information that could not be assessed optimally. Among the neonates, 35 (60.3%) were preterm and 23 (39.7%) were term, with an average age of 4.63 days (0–24 days). The most common clinical diagnosis was congenital heart disease, seen in 20 patients (33.3%). Multiple system findings were detected in 56 (93.3%) of neonatal autopsies. Respiratory system findings were most common, present in 54 (90%) cases. As for classification regarding the contribution of neonatal autopsy findings to clinical assessment, 18.3% of cases were classified as category 1, 65% as category 2, 15% as category 3, and 1.7% as category 6. In addition to the supplementary findings provided by the autopsy, confirmation of clinical diagnoses by post mortem examination is also an important contribution. Clinicians should be aware of the possibility and contributions of autopsy examination following the death of a patient and present this option to the families.