Filistinli savaş mağdurlarının tükenmişlik, hayatın anlamı ve Tanrı algısı üzerine nitel bir araştırma
A qualitative research by Palestinian war victims on burnout, the meaning of life and the perception of God
  1. Tez No: 925986
  2. Yazar: BÜŞRA EKİNCİ KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHLÜL TOKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Savaş mağduru, Tükenmişlik, Hayatın Anlamı, Tanrı Algısı
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma Filistinli Savaş Mağdurlarının Tükenmişlik, Hayatın Anlamı ve Tanrı Algısı düzeylerini anlamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Çalışma, Filistin Gazze'den Ankara'ya gelip farklı otellerden ikamet etmekte olan 20 Filistinli savaş mağdurundan mülakat tekniği ile veri toplanarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar 10'u erkek; 10'u kadın olmak üzere, 18 yaş üstü, aralarında öğrencilerin ve çeşitli meslek gruplarına mensup bireylerden oluşmaktadır. Katılımcılardan elde edilen veriler, tematik analiz ile içerik analizi teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Çalışmanın boyutları Tükenmişlik, Hayatın Anlamı ve Tanrı Algısı olarak belirlenmiştir. Bu boyutlarla ilişkili olarak araştırma soruları oluşturulmuş ve sonrasında temalar belirlenmiştir. Tükenmişlik boyutunda tükenmişlik teması; hayatın anlamı boyutunda hayatın anlamı, gelecek planları ve hayata bağlayan etkenler temaları ve son olarak Tanrı Algısı boyutunda Tanrı Algısı teması, yaşadıklarını inanç çerçevesinde yorumlama ve dualarında nelere yer verdikleri temaları üzerinden veriler yorumlanmıştır. Bulgularda katılımcıların tükenmişlik yaşadıkları, hayatın anlamı boyutunda anlam kaybı yaşadıkları fakat aileleri için yaşama devam ettikleri ve gelecek planlarını da bu motivasyonun belirlediği, Tanrı algısı boyutunda ise Tanrı bağlılık ve teslimiyet gösterdikleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to understand the Burnout, Meaning of Life and God Perception levels of Palestinian War Victims. The research was conducted using the qualitative research method. The study was conducted by collecting data using the interview technique from 20 Palestinian war victims who came to Ankara from Gaza and lived in different hotels. The participants consist of individuals over the age of 18, including students and members of various professional groups, 10 of whom are men and 10 of whom are women. The data obtained from the participants were examined using thematic analysis and content analysis techniques. The dimensions of the study were determined as Burnout, the Meaning of Life and the Perception of God. Research questions were created in relation to these dimensions, and then themes were determined. The data were interpreted through the themes of burnout in the burnout dimension; the meaning of life in the meaning of life dimension, the future plans and the factors that connect them to life, and finally, the Perception of God in the God Perception dimension, interpretation of what they experienced within the framework of faith and what they included in their prayers. In the findings, it was revealed that the participants experienced burnout, experienced loss of meaning in the meaning of life dimension, but continued to live for their families and future plans were determined by this motivation, while they showed devotion and submission to God in the God perception dimension.