Analysis of rainwater harvesting in the context of sustainable water management: Artvin Çoruh University
Sürdürülebilir su yönetimi kapsamında yağmur suyu hasadının analizi: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Tez No: 925999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELANUR ADAR YAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Çevre Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Environmental Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su tasarrufu, Yağmur suyu hasadı, Sürdürülebilirlik, Doğal kaynak, Maliyet analizi, SWOT analizi, Verimlilik, Water saving, Rainwater harvesting, Sustainability, Natural resource, Cost analysis, SWOT analysis, Efficiency
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Doğal Kaynaklar Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Su; hayatın ve canlıların yaşam kaynağıdır. Okyanuslar, atmosfer ve toprak arasında bir döngüde sürekliliği olan bir değerdir. Dünya yüzeyinin yaklaşık %71'i sularla kaplıdır. Yeryüzündeki su kaynaklarının yaklaşık %97,5'ini deniz ve okyanuslar; %2,5'lik kısmını ise buzullar, yer altı ve yer üstü suları oluşturmaktadır. Bunun da yalnızca %0,3'ü ekosistem ve insan kullanımına elverişli tatlı su kaynaklarından oluşmaktadır. Değerli bir doğal kaynak olan suyun hayati rolünü kabul ederek, bireylerin onu sorumlu bir şekilde kullanması ve israftan kaçınması çok önemlidir. Tatlı su kıtlığı ve onu arıtmak için gereken pahalı süreçler yenilikçi çözümleri teşvik etmiştir. Sonuç olarak, birçok ülke doğal kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için bir strateji olarak alternatif su kaynaklarını araştırmakta ve önceliklendirmektedir. Dünya ülkeleri suyu tasarruflu kullanıp, sudan maksimum faydalanabilmek için yağmur suyunu bir alternatif olarak düşünmelidir. Yağmur suyu hasadı, yağmur suyunu ve yağmur sırasında yüzeylerden akan suları yakalamayı ve depolamayı içerir. Su kaynaklarının az olmasından dolayı ya da sadece su tasarrufu sağlamak amacıyla; evsel, sanayi, tarım ve çevresel amaçlı talepleri karşılamak için kentsel yapılardaki çatı gibi toplama alanlarından suyun toplanması son derece gerekli bir tasarruf önlemidir. Bu sayede su kaynakları korunmuş olacaktır. Bu tezde Artvin Çoruh Üniversitesi Merkez ve Seyitler Yerleşkeleri için yağmur suyu hasadının uygulanabilirliği incelenmiştir. Yapılan hesaplamalar ve sonuçlar göstermiştir ki yağmur suyu hasat sistemi her iki yerleşke için uygulandığında 19 yılda proje ilk maliyetini ödemekte bu durum da projeden verim sağlandığı anlamı taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Water is the source of life and living things. It is a continuous value in a cycle between oceans, atmosphere and soil. Approximately 71% of the Earth's surface is covered with water. Around 97.5% of the earth's water resources are seas and oceans, while glaciers, groundwater and surface water make up 2.5%. Among these, only 0.3% freshwater resources suitable for ecosystem and human use. Recognizing the vital role of water, a precious natural resource, it is crucial that individuals use it responsibly and avoid waste. The scarcity of freshwater and the expensive processes required to purify it have prompted innovative solutions. Consequently, many nations are exploring and prioritizing alternative water sources as a strategy for the sustainable management of their natural resources. Countries around the world should consider rainwater as an alternative to conserve water and make maximum use of it. Rainwater harvesting involves capturing and storing rainwater, along with any water that flows off surfaces during rainfall. Collecting water from collection areas such as roofs in urban buildings to meet domestic, industrial, agricultural and environmental demands is an extremely necessary saving measure due to the scarcity of water resources or simply to save water. In this way, water resources will be protected. In this thesis, the feasibility of rainwater harvesting for Artvin Çoruh University Central and Seyitler Campuses was investigated. The calculations and results show that when the rainwater harvesting system is applied for both campuses, the project pays its initial cost in 19 years, which means that the project is efficient.