Cumhuriyet Dönemi Bolu nüfusu 1927-1960
Bolu population in the Republican Era 1927-1960
- Tez No: 926138
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ŞAŞMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bolu, Nüfus Yapısı, Medeni Durum, Cinsiyet, Eğitim Durumu, Bolu, Population Structure, Marital Status, Gender, Education Status
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
1831 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminden itibaren nüfus sayılmakla beraber, bu dönemde sadece erkeklerin sayımı yapılmaktaydı. 19. Yüzyıl sonlarından itibaren erkeklerin yanında kadınlar da sayılmaya başlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla beraber nüfus sayımına daha fazla önem verilen politikalar yürürlüğe konulmuştur. Bu bağlamda TBMM'de kanun düzenlemesi yapılmıştır. Bu düzenlemeyle beraber nüfus sayımında nüfus sayımının yanında, cinsiyet, medeni durum, okuryazarlık, eğitim, dini yapı, yaş ve başka unsurlar da değerlendirilmiştir. Bu doktora çalışmasının amacı Türkiye Cumhuriyet döneminde 1927 ile 1960 yılları arasında Bolu Vilayeti'ndeki nüfus sayımları değerlendirilmiştir. Nüfus sayımı verileri, idari birim, cinsiyet, nüfus yoğunluğu, doğum yerleri, medeni hal, yaş grupları, okuryazarlık, eğitim durumu, dini yapı, engelli nüfusu, konuşulan ana diller, meslekler gibi değişik bilgiler değerlendirilmiştir. 1927, 1935, 1940, 1945, 1950, 1955 ve 1960 yıllarında yapılan nüfus sayımı bilgileri doğrultusunda Bolu Vilayetinin nüfus ve demografik durumunun analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the population had for the first time been counted in the Ottoman Empire in 1831, only the males were inclueded in this census. As of the late 19th century, women were started to be counted together with the men. After the establishment of the Republic of Turkey, policies that gave more importance to the census were put into effect. In this context, a law was enacted in the Turkish Grand National Assembly. With this requlation, gender, marital status, literacy, education, religious, structure, age and other factors were included included in the census and this made us evaluate the data collected at the census population census. The aim of this PhD dissertation is to evaluate and analize the population censuses carried out in Bolu Province between 1927 and 1960. By these population censuses many data such as. census data, administrative unit, gender, population density, birt-hplaces, marital status, age groups, literacy, education status, religious structure, disabled population, mother languages spoken, occupations were made available fort he researches working on the population sunjects. The population and demographic state of Bolu Province was analyzed in line with the census information conducted in the years of 1927, 1935, 1940, 1945, 1950, 1955 and 1960.