Otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilerin kaynaştırma eğitiminde okuliçi işbirliğine dayalı uygulamaların etkililiğine dönük eylem araştırması
Action research on the effectiveness of in school collaboration practices in inclusive education of students with autism spectrum disorder
- Tez No: 926151
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAHYA ÇIKILI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma uygulamaları, Öğretmenlerin iş birliği, Otizm Spektrum Bozukluğu, Eylem Araştırması, Ortaokul, Inclusion practices. Collaboration of teachers, Autism Spectrum Disorder, Action Research, Middle school
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
Otizm spektrum bozuklu olan öğrencilerin kaynaştırma eğitiminde okuliçi işbirliğine dayalı uygulamaların etkililiğini belirlemeye dönük bu araştırmada eylem araştırması kullanılmıştır.Araştırmaya OSB tanılı bir öğrencinin kaynaştırma eğitimine devam ettiği ortaokulda görevli 2 yönetici, 13 Öğretmen, 1 aile bireyi, …. Öğrenci olmak üzere toplam 16 kişi katılmıştır. Araştırmada veriler görüşmeler, resmi belgeler, öğretmen planları, yansıtma toplantıları, öğrencinin yaptığı ürünler, tutanaklar, kontrol listeleri ve saha notları aracılı ile elde dmilmiş ve elde edilen veirlerin analizinde nitel ve nicel veri analizi yöntemleri kullanılmıştır. Verilerin analizi sonrasında OSB olan kaynaştırma eğitimine devam eden öğrenci ile ilgili okul eylem planının yapılmadığı ve uygulama sırasında sunulan uzmanlığın okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrencinin ailesine birçok önemli katkılarının olduğu ve kaynaştırma uygulamaları eğitiminde öğretmenler arasında işbirliğinin artmasıyla verimli uygulamaların yapıldığı ile ilgili veri elde edilmiştir. Edlde edilen bu verilere bağlı oalrak öğrenci ile ilgili okul eylem planının yapılması ve okul yönetimi ve öğretmenlere uzmanlar tarafından konu ile ilgili hizmet içi eğitimler, seminerler düzenlenmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
TIn this study, which aims to determine the effectiveness of in-school collaboration-based practices in the inclusive education of students with autism spectrum disorder, action research was used. A total of 16 people participated in the study, including 2 administrators, 13 teachers, 1 family member, and …. students working at a middle school where a student with ASD continues his/her inclusive education. Data in the study were obtained through interviews, official documents, teacher plans, reflection meetings, products made by the student, minutes, checklists and field notes, and qualitative and quantitative data analysis methods were used in the analysis of the obtained data. After the analysis of the data, it was determined that no school action plan was made for the student with ASD who continues his/her inclusive education, and that the expertise provided during the application made many important contributions to the school administrators, teachers and the student's family, and that efficient practices were made with the increase in collaboration between teachers in the inclusive education. Based on the data obtained, it may be recommended that a school action plan be prepared for the student and that in-service training and seminars be organized by experts on the subject for the school administration and teachers.