J. Stuart Mill'de ahlak ve eğitim anlayışı
Concept of morality and education in J. stuart Mill
  1. Tez No: 926160
  2. Yazar: MERDAN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA YILDIZ TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitim ve Ahlak İlişkisi, Fayda İlkesi, Mill'in Ahlak ve Eğitim Anlayışı, Education, Relationship between Education and Morality, Principle of Utility, Mill's Concept of Morality and Education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
19. yüzyılın önemli filozoflarından olan Mill'in, küçük yaşlarda Bentham ile tanışması, aldığı eğitim ve babasının yönlendirmeleri filozofun düşün hayatında ahlak, din, siyaset ve eğitim gibi konulara farklı perspektiflerden bakmasını sağlamıştır. Mill nihai hazzı elde etme ve acıdan kaçma ayrımına farklı bir boyut kazandırarak hazları kategorize etmiştir. Nicelik kadar bu hazlar arasında niteliksel ayrımlar da yapan Mill haz dolu bir yaşamda en yüksek iyiyi elde etmeyi amaçlamıştır. John Sturat Mill'in ahlak ve eğitim anlayışının ele alındığı bu çalışmada insanı mutlu edecek bu en yüksek iyi, birey tarafından arzu edilebilir olup herkes için istendiğinde genelin yani toplumun mutluluğunu da oluşturmaktadır denebilir. Toplumun genelinin mutluluğunun düşünülerek hareket edilmesi, eylemlerin sonuçlarının düşünülmesi ve herkesin eşit şartlarda olmasıyla herkes doğru ve iyiye ulaşacaktır. Ancak bunun için tek şart karakter gelişimi ve eğitimdir. Birey duygu ve düşüncelerini yönlendirebilir yaptığında yani yaşamı boyunca kontrol altına aldığında eğitimli olarak kabul edilecektir. Bu eğitim sadece öğretim boyutunda değil hayatın tamamını kapsayacak şekildedir. Devletin bu eğitimi sadece düzenleme ve denetleme işlevini üstlenmesi gerektiğini belirten Mill, bireylerin eğitimle kendilerini gerçekleştireceklerini belirtmiştir. Bireye özgür bir ortam sağlandığında birey tek tip olmak yerine bilgi ve becerilerini fark ederek potansiyelini ortaya çıkaracaktır. Birey pasif olarak ezberci anlayışla bilgiyi sadece taşıyan değil onu keşfeden, ortaya çıkaran olmalıdır. Bu ürün veya eserlerin ortaya çıkması ise demokratik, baskı ve dayatmalardan uzak bir eğitim ortamında oluşur. Birey eğitimle bencillikten uzaklaşarak kendini gerçekleştirecektir.
Özet (Çeviri)
Mill, one of the important philosophers of the 19th century, met Bentham at an early age, the education he received and his father's guidance enabled the philosopher to look at issues such as morality, religion, politics and education from different perspectives in his intellectual life. Mill categorized pleasures by adding a different dimension to the distinction between obtaining ultimate pleasure and avoiding pain. Making qualitative distinctions between these pleasures as well as quantity, Mill aimed to achieve the highest good in a life full of pleasure. In this study, where John Sturat Mill's understanding of morality and education is discussed, it can be said that this highest good that will make a person happy can be desired by the individual and when desired for everyone, it also creates the happiness of the general, that is, the society. By acting by considering the happiness of the society in general, considering the consequences of actions, and ensuring that everyone is on equal terms, everyone will achieve what is right and good. However, the only necessity for this is character development and education. An individual will be admitted educated when he can direct his emotions and thoughts, that is, when he can control them throughout his life. This education covers not only the teaching aspect but also the whole of life. Stating that the state should only undertake the function of regulating and supervising this education, Mill stated that individuals will realize themselves through education. When a free environment is provided to the individual, the individual will reveal his potential by realizing his knowledge and skills instead of being uniform. The individual should not only passively carry knowledge with a rote understanding, but also discover and reveal it. The emergence of these products or works occurs in an educational environment that is democratic and free from pressure and impositions. The individual will realize himself by moving away from selfishness through education.