İslamî Türk edebiyatının kaynakları açısından Nesimi'nin Farsça divanı
Nesîmî's Persian Divan in Terms of the Sources of Islamic Turkish literature
- Tez No: 926170
- Danışmanlar: PROF. DR. REYHAN KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk İslam Edebiyatı, Hurûfîlik, Nesîmî, Farsça Divan, Turkish Islamic Literature, Hurûfîsm, Nesîmî, Persian Divan
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
İmadüddin Nesîmî, Hurûfîlik akımının XIV. yüzyılda yaşamış olan öncü şairlerindendir. Nesîmî'nin yaşamına yön verecek en mühim gelişmelerden biri Fazlullah-ı Hurûfî ile tanışmasıdır. Bu tanışma onun hayatında yeni bir evre açar ve kaleme aldığı şiirlerinde de bu durumun yansımaları görülür. O, Hurûfî yönünü şiirlerinde ustalıkla göstermeye başlar ve tüm şiirleri olduğu gibi Farsça Divanı'nı da Hurûfî argümanlarla doludur. Bu çalışma şair Nesîmî'nin Farsça şiirlerindeki muhtevayı ortaya çıkarmayı, onun ne derece bilgi ve kültür birikimine sahip olduğunu tespit etmeyi amaçlamıştır. Öncelikle Nesîmî'nin hayatına, eserlerine ve edebî kişiliğine dair bilgi verilmiş ve şairin Hurûfî yönünden bahsedilmiştir. Sonra Farsça Divan'da yer alan beyitlerin muhtevasına göre ayet, hadis ve diğer unsurlar belirlenerek konu başlıkları oluşturulmuştur. Bu konu başlıklarına uygun beyitler eklenerek yer yer yorumlanmaya çalışılmıştır. Her başlık altına kısa ve öz olacak şekilde kaynak bilgiler eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Imaduddin Nesîmî was one of the pioneer poets of the Hurûfîsm movement who lived in the 14th century. One of the most important developments that would shape Nesîmî's life was his meeting with Fazlullah-ı Hurûfî. This meeting opened a new phase in his life and the reflections of this situation can be seen in the poems he wrote. He began to show his Hurûfîsm side masterfully in his poems and like all his poems, his Persian Divan is full of Hurûfîsm arguments. This study aims to reveal the content of Nesîmî's Persian poems and determine the extent of his knowledge and cultural repertoire. Firstly, information about Nesîmî's life, works, and literary talent has been provided, and the poet's connection to Hurûfîsm has been discussed. Then, based on the content of the verses in the Persian Divan, Quranic verses, hadiths, and other elements were identified, and topic headings were created. Appropriate verses were included under these headings, accompanied by occasional commentary. Concise and clear source information was added under each topic.