Kişisel verilerin korunmasında idarenin sorumluluğu ve denetimi
The responsibility and oversight of the administration in the protection of personal data
  1. Tez No: 926175
  2. Yazar: TUĞÇE ERKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖZGÜR TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Kişisel Verilerin Korunması, İdarenin Sorumluluğu, Hizmet Kusuru, İdarenin Kusursuz Sorumluluğu, Personal Data, Protection of Personal Data, Responsibility of the Administration, Service Failure, Strict Liability of the Administration
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kişisel verileri koruma hukukunu uluslararası kapsamda 1960'lı yıllara kadar götürebilmek mümkün olsa da, kişisel verileri koruma hakkının ülkemizde bağımsız bir hak olarak tanınması ve yalnızca dikey çizgide değil, yatay çizgide de kişilere koruma sağlayacak bir mevzuat oluşturulması yakın zamanlıdır. Ülkemizde Türk Ceza Kanunu, Türk Medeni Kanunu gibi muhtelif kanunlarda ve özel hayatın gizliliği hakkı gibi temel haklar kapsamında kısmen korunan kişisel verilerin korunması hakkı ilk kez 2010 yılında bağımsız bir temel hak olarak anayasal temele kavuşmuştur. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin hazırlanan ilk kanun ise 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunudur. KVKK tasarı metni 24 Mart 2016'da kabul edilerek kanunlaşmış, 7 Nisan 2016 tarihinde 29677 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 6698 sayılı Kanunda kişisel verilerin korunmasına ilişkin düzenlemelerde kamunun istisna edilmediği ve yükümlülüklerin gerek kamu gerek özel sektör fark etmeksizin tüm veri işleyenlere yönelik olarak hazırlandığı görülmektedir. Buna göre idarelerin veri işleyicisi konumunda iken bazı yükümlülükleri ve sorumlulukları doğduğu ortadadır. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı literatür ve kaynak tarama yöntemleri kullanılarak kişisel verilerin korunması hukuku kapsamında kişisel verilerin ihlal edilmesinden doğan sorumlulukların idare hukuku bağlamında ve özelde kamu hukuku tüzel kişileri açısından incelenmesidir. Çalışmanın temel kapsamını idarelerin idari faaliyetlerini yerine getirirken kamu hizmeti için gerekli olan kişisel veri işleme faaliyetleri kapsamındaki yükümlülükleri ve idari faaliyetler sırasında ortaya çıkan kişisel veri ihlallerindeki sorumlulukları oluşturmaktadır. Bu temel kapsam çerçevesinde idarenin kişisel veri ihlalleri nedeniyle ortaya çıkan kusur sorumluluğu ile kusursuz sorumluluğu ve kişilerin kişisel verilerinin korunması hakkının ihlaline karşı hak arama yollarının neler olduğu incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Although it is possible to trace personal data protection law back to the 1960s in the international context, it is only recently that the right to protect personal data has been recognised as an independent right in our country and a legislation that will provide protection to individuals not only in the vertical line but also in the horizontal line has been established. The right to protection of personal data, which was partially protected under various laws such as the Turkish Penal Code, the Turkish Civil Code and fundamental rights such as the right to privacy, was first constitutionally recognised as an independent fundamental right in 2010. The first law on the protection of personal data is the Law No. 6698 on the Protection of Personal Data. The draft text of the LPPD was adopted and enacted on 24 March 2016 and entered into force after being published in the Official Gazette No. 29677 on 7 April 2016. In the Law No. 6698, it is seen that the public sector is not exempted in the regulations regarding the protection of personal data and the obligations are prepared for all data processors, regardless of public or private sector. Accordingly, it is obvious that administrations have certain obligations and responsibilities while they are in the position of data processors. In this context, the main purpose of this study is to examine the responsibilities arising from the violation of personal data within the scope of the law on the protection of personal data in the context of administrative law and in particular in terms of public law legal entities by using literature and literature review methods. The main scope of the study consists of the obligations of administrations within the scope of personal data processing activities necessary for public service while performing their administrative activities and their responsibilities for personal data breaches that occur during administrative activities. Within the framework of this basic scope, the defect liability and strict liability of the administration arising from personal data violations and the remedies against the violation of the right to protection of personal data of individuals are analysed.