Dijitalleşme ve yapay zekâ uygulamalarının gayrimenkul sektörüne etkisi
The effect of digitalization and artificial intelligence applications on the property sector
- Tez No: 926277
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Yönetim Bilişim Sistemleri, Finance, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul teknolojileri, PropTech, dijitalleşme, yapay zekâ, inşaat, Property techologies, PropTech, digitalization, artificial intelligence (AI), construction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Gayrimenkul sektörü, dünya genelinde hızlı bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçmektedir. Dijitalleşme ile bu değişim ve dönüşümün hızı artmaktadır. Gayrimenkul sektörünün söz konusu değişim ve dönüşüme ayak uydurabilmek için dijitalleşmeden ve yapay zekâ uygulamalarından çok daha fazla istifade etmesi artık bir zorunluluktur. Bu zorunluluktan hareketle mevcut tezde dijitalleşme ve yapay zekânın gayrimenkul sektörüyle etkileşimi incelenmiştir. Bunun için öncelikle gayrimenkul sektöründe dijitalleşme ve yapay zekâya ilişkin kavramsal çerçeve detaylı olarak açıklanmış, dijitalleşme ve yapay zekânın gayrimenkul sektörüne etkileri ele alınmıştır. Sonrasında Web of Science'de yayımlanan çalışmalar kapsamında gayrimenkul teknolojileri alanındaki eserlerin bibliyometrik analizi yapılmıştır. Bu analiz, gayrimenkul teknolojileri alanının ne derece multidisipliner olduğunu ortaya koymaktadır. Aynı zamanda gayrimenkul teknolojileri literatürünün büyük ölçüde akıllı binalar çevresinde yoğunlaştığı ancak son yıllarda yapay zekâ ve nesnelerin interneti gibi konuları da çalışıldığı görülmektedir. Yine bibliyometrik analiz sonuçları; bu alanda ABD ve Çin'in öncü ülkeler olduğuna işaret etmektedir. Tezin istatistiksel analiz kısmında ise erişilebilen veriler çerçevesinde dijitalleşmenin gayrimenkul sektörü üzerindeki etkileri analiz edilmeye çalışılmıştır. Bunun için inşaat sektöründeki şirketlerin dijitalleşme düzeylerinin konut üretim ve satışı üzerindeki etkilerinin nicel olarak ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda; Türkiye'de konut üretim ve satış düzeyleriyle, dijitalleşme göstergeleri arasındaki ilişki ve etki analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre birinci el satışlarla web sitesi kullanımı; ikinci el satışlarla sosyal medya kullanımı; inşaat ruhsatlarıyla ERP kullanımı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmaktadır. Kapsamlı sonuçlar; inşaat sektöründe hem dijitalleşmenin yeterli düzeyde piyasaya yansımadığını hem de sadece sosyal medya üzerinden yapılan çalışmaların ikinci el konut satışını azalttığını ortaya koymaktadır. Gelecek yıllarda gayrimenkul teknolojileri konusuyla ilgili daha fazla ve daha düzenli verilerin yayımlanması ile daha kapsamlı analizlerin yapılması mümkün hale gelebilecektir.
Özet (Çeviri)
The property sector is undergoing a rapid change and transformation process worldwide. The speed of this change and transformation is increasing with digitalization. It is now a necessity for the property sector to make much more use of digitalization and artificial intelligence applications in order to keep up with this change and transformation. Based on this necessity, the current thesis examines the interaction of digitalization and artificial intelligence with the property sector. For this purpose, firstly, the conceptual framework of digitalization and artificial intelligence in the property sector is explained in detail, and the effects of digitalization and artificial intelligence on the property sector are discussed. Afterwards, a bibliometric analysis of the works in the field of property technologies within the scope of the studies published in Web of Science was conducted. This analysis reveals how multidisciplinary the field of property technologies is. At the same time, it is seen that the literature on property technologies is largely concentrated around smart buildings, but in recent years, topics such as artificial intelligence and the Internet of Things have also been studied. Again, bibliometric analysis results indicate that the USA and China are the leading countries in this field. In the statistical analysis part of the thesis, it was tried to analyze the effects of digitalization on the property sector within the framework of accessible data. For this purpose, the effects of the digitalization levels of companies in the construction sector on housing production and sales are quantitatively revealed. In this context; the relationship and impact between housing production and sales levels in Türkiye and digitalization indicators were analyzed. According to the analysis results, there are statistically significant relationships between first-hand sales and website use; second-hand sales and social media use; and construction permits and ERP use. Comprehensive results reveal that both digitalization in the construction sector is not sufficiently reflected in the market and that studies conducted only on social media reduce second-hand housing sales. In the coming years, it will be possible to conduct more comprehensive analyses with the publication of more and more regular data on property technologies.