Anne baba olma ehliyeti: Çocuk sahibi olmak üzerine nitel bir araştırma
Competence to be a parent: A qualitative research on having a child
  1. Tez No: 926287
  2. Yazar: ZEYNEP DEMİR ÇAYIRLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFÜ ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Planlaması, Psikoloji, Family Planning, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn, çocuk sahibi olma ehliyeti, çocuk yetiştirme, Parenthood, Parental Readiness, and Child Rearing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çocuk sahibi olmak, bireylerin yaşamlarında sadece biyolojik değil, aynı zamanda kişisel ve toplumsal düzeyde önemli bir dönüşüm süreci olarak karşımıza çıkar. Aile kurma aşamasında karşılaşılan fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik zorluklar, toplumların sürdürülebilirliği açısından da kritik rol oynamaktadır. Bu bağlamda, son yıllarda önem kazanan“anne ve baba olma ehliyeti”kavramı, sadece biyolojik bir olgunlaşma değil, bireylerin ebeveynlik sorumluluğuna ne kadar hazır olduklarını değerlendiren çok boyutlu bir olgu olarak ele alınmaktadır. Bu çalışmanın amacı, anne ve baba olma ehliyeti kavramını toplumsal ve bireysel düzeyde incelemek, ebeveynlik sürecini etkileyen psikolojik, ekonomik, kültürel ve toplumsal faktörleri anlamaktır. Araştırma, nitel bir yaklaşım benimseyerek ebeveynlik anlayışındaki farklı görüşleri ve toplumsal algıları analiz etmeyi hedeflemektedir. Çalışma, 18 yaş ve üzeri 10 erkek ve 10 kadından oluşan bir örneklem grubuyla gerçekleştirilmiş ve görüşmeler yarı yapılandırılmış bir form ile kaydedilmiştir. Veriler, Nvivo 15 programı aracılığıyla içerik analizi ile incelenmiş ve temalar halinde sınıflandırılmıştır. Araştırma, ebeveynlik anlayışındaki dönüşümün eğitim, gelir durumu, sosyal destek ağları ve toplumsal cinsiyet rolleri gibi faktörler tarafından şekillendiğini göstermektedir. Anne ve baba olma ehliyeti, yalnızca biyolojik bir süreç değil, psikolojik, ekonomik ve kültürel bir hazırlık gerektiren çok yönlü bir olgudur. Sonuç olarak, bu kavramın toplumsal düzeyde politikaların ve eğitim programlarının yeniden şekillendirilmesini gerektirdiği vurgulanmakta ve ebeveynlik eğitimi ile sosyal destek ağlarının güçlendirilmesine yönelik politika önerileri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Becoming a parent is a biological change and a significant transformation at both personal and societal levels. The physical, psychological, social, and economic challenges faced while starting a family play a crucial role in the long-term sustainability of societies. In this context, the concept of“parental readiness,”which has gained increasing importance in recent years, is understood not merely as a biological maturation process but as a multi-dimensional phenomenon that evaluates individuals' preparedness for the responsibilities of parenthood from a social, psychological, and economic perspective. This study examines the concept of parental readiness at both the individual and societal levels, exploring the psychological, economic, cultural, and social factors influencing the parenting process. The research adopts a qualitative approach, analyzing views on parenthood and societal perceptions. The study was conducted with a sample group of 10 men and 10 women aged 18 and over, and semi-structured interviews were recorded. The data were analyzed using content analysis through Nvivo 15 software and categorized into themes. The findings suggest that the transformation in parenting perceptions is shaped by factors such as education, income, social support networks, and gender roles. Parental readiness is a biological process and a multi-dimensional phenomenon that requires psychological, economic, and cultural preparation. Consequently, the study emphasizes that the concept of parental readiness requires reshaping policies and educational programs at the societal level, offering policy recommendations to strengthen parenting education and social support networks.