Göçmen işverenlerin 2010 sonrası Türkiye'de sosyo-ekonomik etkisi: İkitelli OSB özelinde nitel analiz
- Tez No: 926293
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: istihdam, işgücü, sığınmacı, mülteci, üretim, sanayi, İkitelliOSB
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de 2010 yılı itibarı ile Türkiye çevresinde yaşanan savaşlar ve ekonomik istikrarsızlar sebebi ile ülkeye gelmiş olan özellikle Suriyeli göçmenlerin, zaman içerisinde girişimci özellikleri münasebeti ile işyeri açma, istihdam oluşturma ve işveren statüsünde bulunanlara ilişkin, üretimlerinin Türkiye'nin Sosyoekonomik yapısına etkilerini araştırmaktadır. Çalışmanın metodolojisi derinlemesine mülakat yöntemi ile Suriyeli 23 ayrı girişimcinin görüşleri üzerinden elde edilen bulguların yapay zekâ kullanılarak değerlendirilmesi ile gerçekleşmiştir. Çalışmanın bulgularında, göçmen girişimcilerin Türkiye ekonomisi için bir fırsat olduğu, bu fırsatı yönetebilmek için tüm bakanlıklar ve paydaşlarla yapılacak stratejilerin hızla hayata geçirilmesi konusu ile göçmenlerin uzun vadede ülke refahına sunduğu katkının topluma anlatılmasının önemi ön plana çıkmaktadır. Çalışmanın önemi, özellikle 2024 Aralık ayı itibarı ile Suriye'de değişen yönetim ile birlikte ülkelerine geri dönmeye başlayan girişimcilerin oluşturduğu etkiyi anlamak adına ileriki dönemlerde akademinin yapabileceği çalışmalara ışık tutması açısından önelimdir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effects of the production of Syrian immigrants, who came to Turkey due to the wars and economic instability experienced in Turkey since 2010, on the socio-economic structure of Turkey, especially regarding opening a business, creating employment and those who have an employer status due to their entrepreneurial characteristics. The methodology of the study was carried out by evaluating the findings obtained from the opinions of 23 separate Syrian entrepreneurs using in-depth interview method and artificial intelligence. The findings of the study emphasize that immigrant entrepreneurs are an opportunity for the Turkish economy, the issue of rapidly implementing strategies to be made with all ministries and stakeholders in order to manage this opportunity, and the importance of explaining the contribution of immigrants to the welfare of the country in the long term to the society. The importance of the study is important in terms of shedding light on the studies that the academy can do in the future, especially in order to understand the impact of entrepreneurs who started to return to their country with the changing administration in Syria as of December 2024. Keyword: employment, labor, refugee, asylum seeker, production, industry, İkitelliOSB