Çeşitlilik ve kapsayıcılık yaklaşımı açısından halkla ilişkiler uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of public relations practices from the perspective of diversity and inclusion approach
- Tez No: 926294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL KOCABAY ŞENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Çeşitlilik, Kapsayıcılık, Halkla İlişkiler, Sürdürülebilirlik, ESG, Diversity, Inclusion, Public Relations, Sustainability, ESG
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 354
Özet
Bu çalışmanın amacı, çeşitlilik ve kapsayıcılık yaklaşımının halkla ilişkiler uygulamaları açısından değerlendirilmesidir. Çalışmanın odak noktası, holding ve yatırım sektöründe faaliyet gösteren kurumların çeşitlilik ve kapsayıcılık politika belgeleri ile halkla ilişkiler uygulamalarını, çeşitlilik türleri, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve ESG' nin Sosyal Kategori Kriterleri doğrultusunda inceleyerek, bu belgeler ve uygulamalar arasındaki uyum ve farklılıkları anlamaktır. Nitel araştırmada durum çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın grubu oluşturulurken, amaçlı örneklem türlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu çerçevede çalışma grubunu, ölçüt örnekleme yöntemiyle seçilen 3 kurumun doküman analizi aracılığıyla 8 çeşitlilik ve kapsayıcılık politika belgesi ve 45 halkla ilişkiler uygulaması oluşturmaktadır. Çalışma verileri, doküman analiziyle toplanmıştır. Elde edilen veriler“MAXQDA24”adlı nitel veri analizi programında kodlanarak, içerik analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, kurumların halkla ilişkiler uygulamalarında çeşitlilik ve kapsayıcılık yaklaşımına odaklandıkları ancak bu uygulamaların politikalarda taahhüt edilen çeşitlilik türleriyle uyumlu olarak ilerlemediği görülmüştür. Çalışmada, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları' nın politika belgelerinde sınırlı bir şekilde ele alınırken, halkla ilişkiler uygulamalarında daha fazla vurgulandığı tespit edilmiştir. ESG Sosyal Kategori Kriterleri bağlamında ise kurumların çeşitlilik ve kapsayıcılık politikalarındaki taahhütlerin ötesine geçerek, halkla ilişkiler uygulamalarında daha geniş bir kapsayıcılık ve sosyal sorumluluk anlayışını benimsedikleri gözlemlenmiştir. Ayrıca bu çalışma, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ve ESG ölçümlerindeki sosyal kriterlere yönelik artan şeffaflık taleplerinin kurumları sosyal sorumluluklarını daha sistematik bir şekilde uygulamaya yönlendirdiğini, ancak kurumların çeşitlilik ve kapsayıcılık yaklaşımını, toplumsal koşulları değiştirmeye odaklanmak yerine, kurumsal çıkarlarını güçlendirmeyi amaçlayan halkla ilişkiler stratejileriyle şekillendirdiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma,“çeşitlilik aklama (diversity washing)”ve“duyar pazarlaması (woke washing)”kavramları çerçevesinde eleştirel bir bakış açısı sergileyerek, kurumların halkla ilişkiler uygulamalarında çeşitlilik ve kapsayıcılık değerlerini genellikle sınırlı çeşitlilik türleri ve dar bir kapsayıcılık anlayışıyla benimsediğini, bu değerlerin ise çoğunlukla kurumsal çıkarlarını pekiştiren stratejik bir araç olarak kullanıldığını tespit etmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the approach to diversity and inclusion in public relations practices. The focus of the study is to examine the diversity and inclusion policy documents and public relations practices of organizations operating in the holding and investment sectors, in accordance with the types of diversity, the Sustainable Development Goals (SDGs), and the Social Category Criteria of Environmental, Social, and Governance (ESG) standards. By analyzing these documents and practices, the study seeks to understand the alignment and discrepancies between them. A qualitative research design, specifically a case study, was employed. A purposive sampling technique was used to select the study group, which consists of three institutions. Through document analysis, eight diversity and inclusion policy documents and 45 public relations practices were gathered for analysis. The data was collected via document analysis and subsequently coded using the qualitative data analysis software“MAXQDA24”for content analysis. The findings of the study reveal that while the institutions focus on diversity and inclusion in their public relations practices, these practices do not always align with the diversity types committed to in the policies. The study further found that the Sustainable Development Goals (SDGs) were only addressed to a limited extent in the policy documents, while they were emphasized more in the public relations practices. In the context of ESG Social Criteria, it was observed that the institutions go beyond their commitments in the diversity and inclusion policies, adopting a broader understanding of inclusion and social responsibility in their public relations practices. Moreover, the study highlights that increasing demands for transparency in relation to the SDGs and ESG social criteria have driven institutions to implement their social responsibility more systematically. However, rather than focusing on transforming societal conditions, institutions appear to shape their diversity and inclusion strategies around public relations tactics that aim to enhance their corporate interests. The study critically engages with the concepts of“diversity washing”and“woke washing,”revealing that institutions typically adopt diversity and inclusion values in a limited manner, focusing on narrow diversity types and a restricted understanding of inclusion. These values are often used as strategic tools to reinforce corporate interests.