Mısırlı yazar Ahmed Hâlid Tevfîk'in 'Sâfârî' bilimsel macera seri romanlarından 'Raculu'r-rimâl' adlı romanının teknik açıdan incelenmesi
Technical review of Egyptian author Ahmed Hâlid Tevfîk's novel called 'Rajulu'r-rimâl', one of the 'Sâfârî' scientific adventure series novels
- Tez No: 926324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modern Arap Edebiyatı, Ahmed Hâlid Tevfîk, Korku Romanı, Macera, Bilim-Kurgu, Modern Arabic Literature, Ahmed Halid Tevfîk, Horror Novel, Adventure, Science-Fiction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Modern Arap Edebiyatı, Napolyon Bonaparte'ın komutasındaki Fransız askerlerinin Mısır'ı işgal ettikleri 1798 yılı ile başlar. Modern Arap Edebiyatında görülmeye başlayan yenilikler, ancak 19.yy'ın ikinci çeyreği için söz konusudur. Yeniliklere temel teşkil oluşturan Fransız İşgali ve işgalin ardından Mısır'daki siyasal ve sosyal yapının değişimidir. Günümüzde popüler anlamda ilgi gören edebî çalışmalardan biri de okuyucu tarafından sevilen korku, heyecan, bilim-kurgu macera romanlarıdır. Ahmed Hâlid Tevfîk Arap edebiyatı içerisinde korku türünde eser veren ilk yazar olarak kabul edilmesi ve bu alanda birçok eser vermesi sebebiyle 'Arrâb Edebi'r-Ru'b (Korku Edebiyatının Babası) ya da kısaca“el-'Arrâb”olarak adlandırılmıştır. Tevfîk, Arap edebiyatında yalnızca korku türünün değil aynı zamanda bilim kurgu türünün de öncüsü olarak görülmüştür. Henüz on yaşında iken macera hikâyeleri yazmaya başlamış ve ilk hikâyesini 32 yaşında yayımlamıştır. Bu çalışmada Modern Arap Edebiyatının korku alanında Mısır temsilcilerinden biri olan Ahmed Hâlid Tevfîk'in hayatı ve daha önce Türkçe'ye çevirisi yapılmamış“Sâfârî”bilimsel macera seri romanlarından Raculu'r-Rimâl (Kum Adam) adlı romanı hakkında kişi, zaman, mekân, olay örgüsü ve diğer özellikler kısacası teknik açıdan roman incelemesi yaparak özellikle Türk okurlarına tanıtımının sağlanması ile bilgi vermek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Modern Arabic Literature begins in 1798, when French soldiers under the command of Napoleon Bonaparte invaded Egypt. The innovations that began to be seen in Modern Arabic Literature were only possible in the second quarter of the 19th century. The basis for innovations is the French Occupation and the change in the political and social structure in Egypt following the occupation. One of the literary works that attract popular attention today is the horror, excitement and science-fiction adventure novels that are loved by the readers. Ahmed Hâlid Tevfîk was called 'Arrâb Edebi'r-Ru'b (Father of Horror Literature) or simply“el-'Arrâb”because he is considered the first writer to write in the horror genre in Arabic literature and produced many works in this field. Tevfîk has been seen as the pioneer of not only the horror genre but also the science fiction genre in Arabic literature. He started writing adventure stories when he was only ten years old and published his first story at the age of 32. In this study, the life of Ahmed Hâlid Tevfîk, one of the Egyptian representatives in the field of horror of Modern Arabic Literature, and his novel Rajulu'r-Rimâl (Sand Man), one of the scientific adventure serial novels called“Sâfârî”, which has not been translated into Turkish before, are about the person, time. It is aimed to give information, especially to Turkish academicians and readers, by examining the novel in technical terms, such as setting, plot and other features, in short, by introducing it to Turkish readers.