Ahmed Hâlid Tevfîk'in Ustûratu'n-Neddâhe ve Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Gulyabani adlı romanlarının korku (gotik) unsurları açısından karşılaştırılması
A comparison of Ahmed Hâlid Tevfîk's Ustûratu'n-Neddâhe and Hüseyin Rahmi Gürpinar's Gulyabani novels in terms of horror (gothic) elements
- Tez No: 902641
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER İSHAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Korku, Gotik, Karşılaştırma, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Gulyabani, Ahmed Hâlid Tevfîk, Ustûratu'n-Neddâhe, Roman, Horror, Gothic, Comparison, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Gulyabani, Ahmed Hâlid Tevfîk, Ustûratu'n-Neddâhe, Novel
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Korku, yaratılıştan bu yana insanın yüreği ve zihninde saltanat kurmuş en güçlü duygulardan biridir. Hakimiyet alanı oldukça geniş olan korkunun edebiyat sahasında korku türü ya da gotik akım olarak kendine yer bulması XVIII. yüzyıla rast gelmektedir. İlk örneklerini İngiltere'de Horace Walpole'un Otranto Şatosu ile veren korku (gotik) türü, zamanla gelişerek tüm coğrafyalara yayılmıştır. Türk edebiyatında ilk tohumları XX. yüzyılın başlarında atılan korku türünün Arap edebiyatında ortaya çıkışı aynı yüzyılın sonlarına denk gelmektedir. Ülkemizde korku türünün ilk örnekleri Hüseyin Rahmi Gürpınar tarafından verilirken Arap edebiyatında ise bu türün ilk örneği Mısırlı yazar Ahmed Hâlid Tevfîk tarafından telif edilmiştir. Türk ve Arap coğrafyasında aynı yüzyıl içerisinde verilen özgün içerikli korku romanları incelendiğinde benzer muhtevaya sahip iki eser göze çarpmaktadır. Bunlar: Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Gulyabani romanı ile Ahmed Hâlid Tevfîk'in Ustûratu'n-Neddâhe romanlarıdır. Kendi kültür motiflerini yansıtan bu iki özgün eserin korku ögeleri ve gotik unsurları da birbirleriyle benzerlik göstermektedir. İfade ettiğimiz bu benzerlikler ve korku türünde yapılan çalışmaların noksanlığı tez konumuzun büyük ölçüde şekillenmesini sağlamıştır. Bu akademik çalışmayla; korkuya genel bir bakış yapılacak, yazarların biyografilerine yer verilecek nihayetinde karşılaştırmalı edebiyat bilim dalından istifade edilerek Gulyabani ve Ustûratu'n-Neddâhe romanları, korku (gotik) unsurları açısından mukayese edilecektir. Bu sayede Türk ve Arap edebiyatındaki korku serüvenin mercek altına alınması sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Fear is one of the most powerful emotions that has reigned in the hearts and minds of humans since the creation. It was in the eighteenth century that fear, which has a very wide sphere of influence, found its place in literature as the horror genre or Gothic movement. The horror (Gothic) genre, which saw its first examples in England with Horace Walpole's“The Castle of Otranto”, developed over time and spread across all geographies. Horror genres first seeds sown in Turkish literature in the early 20th century and its emergence in the Arabic literature coincided at the end of the same century. While the first examples of the horror genre in our country were written by Hüseyin Rahmi Gürpınar, the first example of this genre in Arabic literature was written by the Egyptian writer Ahmed Hâlid Tevfîk. When the horror novels with unique content from Turkish and Arabic geographies in the same century are analyzed, two works with similar content stand out: Hüseyin Rahmi Gürpınar's Gulyabani and Ahmed Hâlid Tevfîk's Ustûratu'n-Neddâhe. These two works reflect their cultural motifs and the horror and Gothic elements in these two original works are notably similar. These similarities and the lack of studies in the horror genre have significantly shaped our thesis topic. This study will provide an overview of the horror genre, include the biographies of the authors, and finally compare the novels Gulyabani and Ustûratu'n-Neddâhe in terms of their horror (Gothic) elements through the lens of comparative literature. In doing so, the journey of horror in Turkish and Arabic literatures will be thoroughly examined.