Ahmed Hâlid Tevfik'in hayatı, eserleri ve edebi kişiliği
Ahmed Khalid Tawfik's life, works and literary personality
- Tez No: 732346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ KILAY ARAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bibliyografya, Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Bibliography, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belağatı, Roman, Modern Arap Romanı, Modern Mısır Romanı, Korku Türü, Ahmed Hâlid Tevfîk, Arabic Language and Rhetoric, Novel, Modern Arabic Novel, Modern Egyptian Novel, Horror Genre, Ahmed Khalid Tawfik Tawfik
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Ele alınan bu araştırmada Arap edebiyatında daha önce müstakil olarak kaleme alınmamış bir tür olan korku türünde ilk eseri veren Mısırlı yazar Ahmed Hâlid Tevfîk'in (1962-2018) hayatı, eserleri ve edebi kişiliği incelenmiştir. Ülkemizde Ahmed Hâlid hakkında yapılmış çalışmalar sınırlı sayıdadır. Araştırmanın amacı, Arap edebiyatında önemli olan ancak ülkemizde pek tanınmayan bu yazarı tanıtmak ve alandaki boşluğu doldurmaktır. Araştırmanın giriş bölümünde Mısır'ın edebi ve kültürel hayatı, dilsel bir kurgu olarak roman, Arap ve Mısır edebiyatında romanın gelişimi ve Gotik (Korku) Edebiyatı ana hatlarıyla incelenmiştir. Birinci bölümde Ahmed Hâlid Tevfîk'in hayatı ve eserleri incelenmiş, ikinci bölümde ise yazarın romancılığı, romancılığının daha iyi anlaşılması için yazarın Ütopya adlı eserinin kısa teknik ve tematik incelemesi, hikâyeciliği ve şairliği başta olmak üzere edebi kişiliği detaylı bir şekilde incelenmiştir. Araştırmada yazar hakkında doğru bilgilere ulaşmak için yazarın hayatta olan aile bireylerine ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra yazar ve yazarın eserleri hakkında yazılmış tezler, makaleler ve internet ortamında yapılmış çalışmalardan istifade edilmiştir. Bu kaynaklardan derlenen veriler bir düzen içerisinde sunulmaya gayret edilmiştir. Ahmed Hâlid Tevfik, 1962 yılında Mısır'ın Tanta şehrinde dünyaya gelmiştir. Hekim, yazar ve tercüman olan Ahmed Hâlid'e okurları tarafından 'Arrâb Edîbi'r-Ru'b ( عَرَّابأَديب الرُّعْب ) (Korku Edebiyatının Babası) kısaca 'Arrâb (عَرَّاب) ve el-Ebu'r- Rûhiyyu ( ُّا َْلَْب ُ الْرُوحي) Manevi Baba lakabı verilmiştir. Yılda ortalama yirmi iki kitap kaleme alarak elli beş yıllık ömründe beş yüzden fazla eser kaleme alan Ahmed Hâlid'in eserlerinin büyük çoğunluğu korku türündendir. Arap edebiyatında korku türünde öncü olan yazar, bu türün yanı sıra fantastik ve bilim kurgu gibi türlerde de eserler kaleme almıştır.
Özet (Çeviri)
The life, works and literary personality of Egyptian writer Ahmed Khalid Tawfîk (1962-2018), who wrote the first work in the genre of horror which has not been written independently in Arabic literature, has been examined in this study. Studies on Ahmed Khalid are limited in our country. The aim of the study is to introduce this author, who is important in Arabic literature but is not well known in our country, and to fill the gap in the field. The literary and cultural life of Egypt, novel as a linguistic fiction, development of novel in Arabic and Egyptian literature and gothic (horror) literature were examined with the main lines in the introduction part of the study. In the first part; Ahmed Khalid Tawfîk's life and works were examined, and in the second part; the author's novelism, briefly the technical and thematic analysis of his work called Utopia in order to understand better his novelism; his literary personality, and especially his storytelling and poetry were examined in detail. In the study, survivors family members of the author were reached in order to obtain accurate information about the author. In addition to this, thesis, articles and studies on the internet about the author and his works have been used. The data compiled from these sources have been tried to be presented in an order. Ahmed Khalid Tawfik was born in Tanta, Egypt, in 1962. Ahmed Khalid who is physician, writer and translator was given the nicknames 'Arrâb Edîbi'r-Ru'b ( عَرّاب أَديب الرُّعْب) (Father of Horror Literature) briefly 'Arrâb ( َّ عَراب ) and al-Abu'r-Rûhi ( ُ ا َْلَْب ُّ الْرُوحي) (Spiritual Father) by his readers. The majority of the works of Ahmed Khalid, who wrote an average of twenty-two books a year and wrote more than five hundred works in his fifty-five-year life, are in the genre of horror. The author, who is a pioneer in the genre of horror in Arabic literature, has written works in genres such as fantasy and science fiction, as well as in this genre.