Powerscope 2 apareyinin kondil ile mandibular konum ve morfoloji üzerine olan etkilerinin KIBT ile incelenmesi
Evaluation of the effects of powerscope 2 appliance on condylar and mandibular position and morphology using CBCT
- Tez No: 926353
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURHAN BAYINDIR DURNA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: KIBT, kondil, mandibula, PowerScope 2, CBCT, Condyle, mandible, PowerScope 2
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, pubertal büyüme dönemi sona ermiş olan iskeletsel Sınıf II maloklüzyona sahip 14-17 yaş aralığındaki hastalarda PowerScope 2 apareyinin kondil ile mandibular konum ve morfoloji üzerine etkisini, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntülerinin analizi yoluyla incelemektir. Materyal ve Metot: Alt çene geriliğine bağlı iskeletsel Sınıf II maloklüzyona sahip, yaşları 14-17 arasında değişen (ortalama: 15 yıl 10 ay) 30 hastaya PowerScope 2 apareyi uygulanmıştır. Aparey uygulanmadan önce (T0) ve 6 aylık aparey kullanımından sonra (T1) KIBT görüntüleri alınmıştır. Ölçümlerin normal dağılıma uygun olup olmadığı Shapiro-Wilk testi ile değerlendirilmiştir. Bağımlı iki grup karşılaştırılmasında normal dağılım gösteren veriler için bağımlı örneklem t-testi (Paried sample t-test), normal dağılım göstermeyen veriler için ise Wilcoxon testi kullanılmıştır. Bağımsız iki grup karşılaştırmasında normal dağılım gösteren veriler için t-testi (Independent sample t-testi), normal dağılım göstermeyen veriler için ise Mann Whitney U-testi ile istatistiksel analiz yapılmıştır. Bulgular: T0 dönemindeki sağ ve sol kondiler bölgelere ait ölçümler karşılaştırıldığında tüm parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. PowerScope 2 apareyinin etkisiyle her iki kondil hacminde, sağ kondil yüksekliğinde ve sol artiküler eminens yüksekliğinde istatistiksel olarak anlamlı artışlar görülmüştür. Mandibular morfoloji ile ilgili ölçümler incelendiğinde; korpus uzunluğu, arka yüz yüksekliği ve B-Y düzlemi ölçümleri istatistiksel olarak anlamlı artarken, PD-MD ve OD-MD ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalmalar görülmüştür. Sonuç: PowerScope 2 apareyinin kooperasyon sorunu ve estetik kaygı problemi olan pubertal büyüme dönemi sona ermiş hastalarda, alt çene geriliğine bağlı Sınıf II maloklüzyonların tedavisinde alternatif olarak uygulanabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis study is to investigate the effects of the PowerScope 2 appliance on condyle, mandibular position, and morphology in patients aged 14-17 years with skeletal Class II malocclusion who have completed the pubertal growth period through the analysis of cone-beam computed tomography (CBCT) images. Material and method: The PowerScope 2 appliance was applied to 30 patients aged between 14 to 17 years (mean: 15 years 10 months) with skeletal Class II malocclusion due to mandibular retrognathia. CBCT images were obtained before the application of appliance (T0) and after 6 months of appliance use (T1). The Shapiro-Wilk test was used to assess whether the measurements followed a normal distribution or not. For the comparison of two dependent groups, the paired sample t-test was conducted for data with a normal distribution, while the Wilcoxon test was used for data without a normal distribution. Regarding the comparison of two independent groups, statistical analysis was performed using the independent sample t-test for data with a normal distribution, and the Mann-Whitney U-test for data without a normal distribution. Results: When the measurements of the right and left condylar regions at the T0 stage were compared, no statistically significant differences were observed in any parameter. As a result of the effect of the PowerScope 2 appliance, statistically significant increases were found in both condylar volumes, right condylar height, and left articular eminence height. When the measurements regarding the mandibular morphology were examined, significant increases were observed in corpus length, posterior facial height, and B-Y plane measurements, while statistically significant decreases were noted in PD-MD and OD-MD measurements. Conclusion: The PowerScope 2 appliance is predicted to be an alternative treatment option for Class II malocclusions caused by mandibular retrognathia in patients who have completed the pubertal growth period and who present compliance issues and aesthetic concerns.