Zoyâ Pîrzâd'ın âdet mî Konîm romanının teknik açıdan çözümlenmesi
Technical analysis of Zoyâ Pîrzâd's novel adet mi konim
  1. Tez No: 926403
  2. Yazar: NEVAL AŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN GÖKHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fars edebiyatı, Zoyâ Pîrzâd, Adet mî Konîm, Persian literature, Zoya Pîrzâd, Adet mî Konîm
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Modern Fars Edebiyatı'nda kadın yazarlar 1979'dan sonra özellikle de 1990'lı yıllar sonrası edebiyatta aktif rol almışlardır.Zoyâ Pîrzâd da bu kadın yazarlardan biridir. Bu çalışmada adı geçen yazarın hangi dönem edebiyatına mensup olduğu, hangi şartlarda öykü ve roman yazdığı, eserlerinde kullandığı dil ve üslubun teknik açıdan ne kadar kusursuz olduğunu, sanatını özgün bir şekilde yazdığını bilmemizi sağlayacaktır. Çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde İran öykücülüğü ve romancılığından bahsedilmektedir. Birinci bölümde Zoyâ Pîrzâd'ın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümdeZoyâ Pîrzâd'ın Adet mî Konîm adlı romanının teknik açıdan çözümlemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Modern Persian Literature, women writers took an active role in literature after 1979, especially after the 1990s.Zoya Pîrzâd is one of these female writers, and even one of the most important. This study will enable us to know which period of literature the writer mentioned belongs to, under what conditions she wrote stories and novels, how thecnically perfect the language and style she uses in her works are and that she writes her artian an original way. The study consists of an introduction and two chapters.In the introduction section, Iranian storytelling and novel writing are mentioned.In the first part, information is given about Zoyâ Pîrzâd's life, literary personality and works.In the second chapter,a technical analysis of Zoyâ Pîrzâd's novel Adet mî Konîm was made.