Kars ilinin jeoturizm destinasyonları ve jeoçeşitlilik derecesinin serrano-ruiz flano yöntemiyle belirlenmesi
Determination of geotourism destinations and geodiversity degree of Kars province with serrano-ruiz flano method
  1. Tez No: 926402
  2. Yazar: SİBEL GEÇENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KOPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Kars, Kağızman, Sarıkamış, Çıldır, Susuz, Digor, Arpaçay, Jeoturizm, Jeoçeşitlilik, Jeomiras, Jeodeğer, Sürdürebilirlik, Serrano-Ruiz Flano Yöntemi, Kars, Kağızman, Çıldır, Susuz, Digor, Arpaçay, geotourism, geodiversity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Dünyada her alanda olduğu gibi turizm alanında da değişim ve dönüşüm yaşanmaktadır. Teknolojinin gelişmesi, Dünya nüfusunun hızla artması turizm faaliyetlerine çeşitlilik kazandırmaktadır. Bu bağlamda doğaya olan yönelim artarken coğrafyanın insan hayatındaki yeri daha çok ön plana çıkmaktadır. Doğal çevreye olan ilgi beraberinde sosyo-kültürel ve ekonomik anlamda ulaşılabilirliği arttırmaktadır. Aynı ilgi bir taraftan da fiziki çevrenin tahribatına ortam hazırlamaktadır. Tehditleri önlemek, gelecek nesillere doğal mirası aktarmak adına sürdürülebilirlik kavramı oldukça önemlidir. Bu maksatla Dünyada ve ülkemizde önemi artan jeoturizm fırsat olarak görülmektedir. Jeoturizm; abiyotik (cansız) doğayı merkeze alarak jeolojik, jeomorfolojik, hidrolojik unsurların oluşum ve gelişimini incelemektedir. Bununla beraber jeoçeşitliliği ortaya koyan, sürdürülebilir ve geliştirilebilir bir turizm olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde tanıma uygun keşfedilmeyi bekleyen özgün destinasyonlar mevcuttur. Bu alanlar küresel çapta kabul görmüş jeoçeşitliliği belirleme yöntemleri kullanılarak tespit edilmelidir. Çalışmada Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum-Kars Bölümü'nde yer alan Kars ilinde jeoçeşitliliğe sahip alanlar tespit edilmiştir. Destinasyonların özellikleri belirtilerek jeolojik ve jeomorfolojik tanımlamalara yer verilmiştir. Küresel alanda herkes tarafından kabul edilen, subjektif sonuçlar ortaya koyan Serrano-Ruiz Flano Yöntemiyle jeoçeşitlilik derecesi ortaya konulmuştur. Jeoçeşitlilik bakımdan kendine özgü destinasyonlar barındıran, eğitsel alanda peyzaj özelliği gösteren Kars ilinin jeoturizm kaynakları ve jeoçeşitlilik potansiyeli belirlenmiştir. Doğal çeşitliliğin betimlenmesi bölge ekonomisine katkı sağlayacaktır. Var olan mirasın gelecek nesillere aktarılmasına engel olacak beşerî tahribatı engellemek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
As in every field in the world, change and transformation have been taking place in the field of tourism. The development of technology, the rapid increase in the world population gives variety to tourism activities. In this contect, while the orientation to noture increases, the place of geogrophy in human life comes into prominence. Along with the interest in the natural enviranment, it increases socio cultural and economic accessibility. On the one hand, the same interest prepares the environment for the desctruction of the physical environment. To prevent threats, the compect of sustainability is very important in order to transfer natural heritage to future generations. For this purpose, geoturism, which is increosing in importance in the world and in our country, is seen as an oppurtunity. Geotourism studies the formation and development of geological, geomorphological, hydrological elements by forusing on abiotic (inanimate) nature. In addition, it is definet as a sustainable and develobpoble tourism that reveals geodiversity. There are unique destinations to be discovered in our country that are suitable for recognition. These areas should be identified using globally accepted methods of determining geodiversity. In this study, areas with geodiversity were identified in the province of Kars which is located in the Erzurum-Kars section of the eastern Anatolia region. Geological and geomorfological definitions are given by specifying the charactecistics of the destinations. The degree of geodiversity has been revealed by the Serrano-Ruiz Flano method which reveals subjective results that are accepted by everyone in the global area. The geotourism destinations and the geodiversity potential of the province of Kars, which has its own unique destinotions in terms of geodiversity and shows landscape characteristics in the educational field have been determined. The description of natural diversity will contribute region. It is aimed to prevent human destruct tion that will prevent the transmission of the existing heritage to future generations.