Dolgulu damıtma kolonunun ürün sıcaklıklarının 'generic' model kontrol ile denetimi
Product temperature control of the packed distillation column with adaptive 'generic' model control
  1. Tez No: 131349
  2. Yazar: ZOYA MOSLEMPOUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN KARACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Packed Distillation Column, Adaptive Generic Model Control, Black Box Model
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DOLGULU DAMITMA KOLONUNUN ÜRÜN SICAKLIKLARININ UYARLANIR 'GENERIC MODEL KONTROL ÎLE DENETİMİ Zoya MOSLEMPOUR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Süleyman KARACAN Yapılan çalışmada, metanol-su karışımının damıtıldığı dolgulu damıtma kolonuna, teorik ve deneysel olarak, Uyarlanır 'Generic' Model Kontrolü uygulanmıştır. Damıtma kolonunun dinamik davranışı giriş değişkenleri olan besleme derişimi ve sıcaklığa pozitif ve negatif kademe etkileri verilerek teorik olarak incelenmiştir. Kontrol çalışmalarında üst ve alt ürün sıcaklığı kontrol edilen, geri akma oranı ve kazana verilen ısı yükü ayarlanabilen değişkenler olarak seçilmiştir. Sistemin kontrolü için iki farklı Uyarlanır 'Generic' Model algoritmaları kullanılmıştır. Doğrusal sistem modeli olarak zaman tekrarlı model (ARX) kullanılmıştır. Uyarlanır 'Generic' Model Kontrol etkinliğini elde etmek için her iki kontrol sonuçlarının hata kareleri integali (İSE) ve hata mutlak değerleri integrali (IAE) kriterleri hesaplanmıştır. Bu sonuçlara göre dolgulu damıtma kolonunun ürün sıcaklıklarının deneysel ve teorik olarak uyarlanır 'Generic' kontrol ile etkin bir şekilde kontrol edildiği tespit edilmiştir. 2003, 95 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: Dolgulu Damıtma Kolonu, Uyarlanır 'Generic' Model Kontrolü, Siyah Kutu Modeli
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PRODUCT TEMPERATURES CONTROL OF THE PACKED DISTILLATION COLUMN WITH ADAPTIVE 'GENERIC MODEL CONTROL ZoyaMOSLEMPOUR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Süleyman KARACAN In this present study, Adaptive Generic Model Control was applied experimentally and theoretically to a packed distillation column, distilling methanol-water mixture. Dynamic behavior of distillation column was investigated theoretically in the face of positive and negative step changes of feed composition and temperature. In the control study, overhead and bottom product temperatures were chosen as controlled variables, reboiler heat duty and reflux ratio was chosen as manipulated variable. ARX was used as the system model. Here, distillation Adaptive Generic Model Control was proposed for both linear and nonlinear systems by using black box model. The model parameters were evaluated by system identification Toolbox in Matlab program. Effectiveness of the GMC was tested by Integral Square of the Error (ISE) and Integral of Absolute Value of Error (IAE). It was found out that in this system Adaptive Generic Model Control give a satisfactory performance. 2003, 95 pages