Zenofobi ile zorbalık arasındaki ilişki: Üniversite örneklemi
The relationship between xenophobia and bullying: A university sample
  1. Tez No: 834902
  2. Yazar: ZOYA ALASGAROVA JAFARLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ŞİRVANLI ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Zenofobi, Zorbalık, Akran Zorbalığı, Düzey, Türkiye'deki Üniversite Öğrencileri, Xenophobia, Bullying, Peer Bullying, Level, University Students in Turkey
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez, sıklıkla kesişen iki yaygın toplumsal sorun olan zenofobi (yabancı düşmanlığı) ve zorbalık arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çalışmada Türkiye'de yükseköğrenim görmekte olan Türk veya yabancı kökenli üniversite öğrencilerinde görülen yabancı düşmanlığı ve uygulanan veya maruz kalınan zorbalık araştırılmıştır. Çevrimiçi yollarla gerçekleştirilen çalışmada Türkiye'nin çeşitli illerinden katılan öğrencilere Yabancı Düşmanlığı Ölçeği ve Akran Zorbalığının Kurbanlarını Belirleme Ölçeği sunulmuş ve yanıtları analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre Türk öğrencilerin yabancı öğrencilere oranla daha fazla yabancı düşmanlığı geliştirdiği görülmüştür. Benzer şekilde Türk öğrencilerin daha fazla zorbalık uyguladığı ve yabancı öğrencilerin Türk öğrencilere kıyasla zorbalığa daha çok maruz kaldıkları sonucuna ulaşılmıştır. Türk öğrencilerin zenofobi düzeyleri ile yabancı öğrencilerin zorbalığa maruz kalması arasında, Türk öğrencilerin zenofobi seviyeleri ile zorbalık uygulamaları arasında ve Türk öğrencilerin zorbalık uygulamaları ile yabancı öğrencilerin zorbalığa hedef olmaları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmanın bulguları literatürdeki çalışmalardan elde edilen veriler ile karşılaştırılmış, araştırmanın önemi ve sınırlılıkları değerlendirilmiş, Türkiye'de görülen yabancı düşmanlığı ve zenofobik zorbalık ile ilgili gelecekteki çalışmalara dair öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between xenophobia and bullying, two common social problems that often cross. In the study, xenophobia and bullying inflicted or exposed to Turkish or foreign university students studying in Turkey were investigated. In the online study, students from various provinces of Turkey were presented with the Xenophobia Scale and the Victims of Peer Bullying Scale and their responses were analysed. According to the findings, it is found that Turkish students developed more xenophobia than foreign students. Similarly, it is concluded that Turkish students demonstrate more bullying than foreign students and foreign students are more exposed to bullying than Turkish students. A significant correlation is found between the xenophobia levels of Turkish students and the exposure of foreign students to bullying, between the xenophobia levels of Turkish students and their bullying practices, and between the bullying of Turkish students and victimisation of foreign students. The findings of the study are compared with the data obtained from the studies in the literature, the importance and limitations of the study are evaluated, and suggestions for future studies on xenophobia and xenophobic bullying in Turkey are presented.